15. yüzyıl divanlarında peygamber kıssaları: Ahmed-i Dai, Şeyhi, Ahmed Paşa, Necati Bey
The stories of the prophets in the divans of the 15th century: Ahmed-i Dai, Şeyhi, Ahmed Paşa, Necati Bey
  1. Tez No: 781212
  2. Yazar: RUKİYE SARI ÖZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİYAZİ ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 15. Yüzyıl, Peygamber Kıssaları, Ahmed-i Dâ'î, Şeyhî, Ahmed Paşa, Necatî Bey, 15th Century, Parables of the Prophet, Ahmed-i Dâ'î, ùeyhî, Ahmed Paúa, Necatî Bey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Klasik Türk edebiyatı bünyesinde yüzyılların etkilerini barındıran ve kaynakları da kendi gibi köklü unsurlardan oluşan bir edebiyattır. Şiirlerin içeriğini anlamlandırabilmek için içerisinde yer alan malzemelerin ne şekilde kullanıldığının da bilinmesi önemlidir. Bu malzemelerden en dikkate değer olanlardan biri de kıssalardır. Peygamber kıssaları çoğunlukla sevgilinin övgüsü için benzetme unsuru olarak kullanılmış olup şairler sevgilinin niteliklerini kıssalarla anlatma yoluna gitmişlerdir. Peygamber kıssalarına bazı yerlerde sevgilinin güzelliği için teşbih yapılırken, övgü, öğüt vb. gibi özelliklerde de kullanımları tespit edilmiştir. Divanlarda tespit edilen beyitler, kıssalara göre tasnif edilerek uygun kıssaların altında ele alınmıştır. Beyit sayısı fazla olan şairlerin kıssalarla ilgili örnek beyitlerine yer verilmiş ve diğer beyitler indeks olarak her peygamberin ele alındığı bölümün sonunda belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish literature is a literature that contains the effects of centuries and its sources consist of rooted elements like itself. It is important to know how the materials in the poems are used in order to make sense of the content of the poems. One of the most notable of these materials is parables. The parables of the Prophet are mostly used as an element of simile for the praise of the beloved, and the poets have chosen to describe the qualities of the beloved with parables. While similes are used for the beauty of the beloved in some places in the parables of the Prophet, they are also used for features such as praise, advice, etc. The couplets identified in the divans were classified according to the parables and discussed under the appropriate parables. The sample couplets of the poets who have a large number of couplets related to the parables are included and the other couplets are indicated as an index at the end of the section where each prophet is discussed.