1980 sonrası Türkiye'nin enerji politikaları: merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin enerji ihtiyacının karşılanmasında alternatif enerji kaynaklarının kullanılabilirliği
Turkey's energy policies after 1980: availability of alternative energy sources to meet the energy needs of public administrations under central government
- Tez No: 781223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM TOPÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Enerji, Biotechnology, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Yenilenebilir Enerji, Enerji Politikaları, Türkiye, Energy, Renewable Energy, Energy Policies, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sanayileşme ile birlikte enerjiye olan ihtiyaç ve dolayısıyla talep artmakta ve talebin karşılanmasına yönelik alternatif enerji kaynakları belirlenmeye çalışılmaktadır. Ülkeler enerji temin edilecek kaynakları çoğaltmak ve fosil enerji kaynaklarına olan bağımlılığı azaltmak amacıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarını sağlama ve kullanma konusunda çeşitli arayışlara yönelmişlerdir. Özellikle enerji kaynaklarını üretemeyen ve ithal eden ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak için farklı stratejiler belirlemesi gerekmektedir. Bu gereklilik dolayısıyla, enerji politikaları açısından yenilenebilir kaynakların kullanılabilir olması ülke ekonomisi açısından öncelik arz eden konuların başında gelmektedir. Günümüzde yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar hız kazanmakta bu sayede dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanmaktadır. Türkiye'de dışa bağımlılığın azaltılabilmesi için doğru hedefler belirlemek ve bu hedefler doğrultusunda bilinçli ve kararlı stratejilerin uygulanması gerekmektedir. Bu amaca yönelik olarak, çalışmada 1980 sonrası Türkiye'nin enerji politikaları ve yenilenebilir enerji kaynakları ele alınacak, kamu idarelerinin yenilenebilir enerji kullanımının ülke ekonomisine sağlayacağı fayda belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
With industrialization, the need for energy, and therefore the demand, increases and alternative energy sources are tried to be determined to meet the demand. In order to increase the sources of energy and reduce the dependence on fossil energy sources, countries have turned to various searches for providing and using renewable energy sources. In particular, countries that cannot produce and import energy resources need to determine different strategies to meet their needs. Due to this necessity, the availability of renewable resources in terms of energy policies is one of the priority issues in terms of the country's economy. Today, investments in renewable energy are gaining momentum and it is aimed to reduce foreign dependency. In order to reduce foreign dependency in Turkey, it is necessary to set the right targets and implement conscious and determined strategies in line with these targets. For this purpose, in this study, Turkey's energy policies and renewable energy resources after 1980 will be discussed, and the benefit of the use of renewable energy by public administrations on the country's economy will be determined.