Investigation in perceptions of social responsibility in Libyan oil companies
Libya petrol şirketlerinde sosyal sorumluluk algılarının araştırılması
  1. Tez No: 781406
  2. Yazar: ABDULGHANI BARG ENNAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR TARIK ÖZKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), Çevresel Etkiler, Libya, Petrol Endüstrileri, Sosyal Faaliyetler, Sosyal Performans, Corporate Social Responsibility (CSR), Environmental Influences, Libya, Oil Industries, Social Activities, Social Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Libya ekonomisinin en büyük kısmı petrol alanından gelmektedir. Libya, Petrol ürünlerinin madenciliği ve aranması açısından oldukça zenginleşmiştir ve kurumsal alan, ülkenin ekonomik sistemini canlandırmada rol oynamaktadır. Ayrıca Libya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en kritik üyesidir. Sosyal görev kavramı, dış zemin nedeniyle iç gerekçelerde de anlamlı bir şekilde anlaşılabilmektedir. Bu Araştırmanın amacı, Libya'da petrol üretiminin kurumsal sosyal sorumluluğunun (KSS) çevresel etkilerini bahsetmektir. Libya'da beş petrol şirketinin sosyal sorumluluk departmanından 209 katılımcıya dağıtılan bir anket kullanıldı ve ardından bir dizi istatistiksel test yapıldı. Tüm sosyal etkinlikler ve üretkenliklerin, çevresel etkenler ile makul bir ilişkisine sahip olduğu açıklandı, Yani KSS, Libya'nın çevresini önemli ölçüde etkiler. Libya petrol şirketlerinin kurumsal sosyal performansının çevre üzerindeki daha önemli etkileri, işçiler arasında daha yüksek eğitim seviyeleri ile ilişkili değildi. Bu araştırma, Libya'daki petrol şirketlerinde sosyal sorumluluğun önemini doğruladı ve Libya veya başka bir gelişmekte olan ülkedeki mevcut ve potansiyel yatırımcıların, karar vericilerin ve diğer ilgili yapıların çalışmanın yararlılığı konusunda bilgi vermesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Most of the economy of Libya comes from the petroleum industry. It is an awful lot— greatly enriched as far as mining and exploration of petroleum products are concerned, and the corporate sector is playing its part in uplifting the country's economic system. Libya is a critical member of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC). The concept of social duties can also be significantly understood on internal grounds because of the outside floor. The research aims to discuss the effects of the Libyan oil industries' corporate social responsibility (CSR) on the environment. A questionnaire, distributed to 209 respondents from the social responsibility department of five oil companies in Libya, was used, and then a set of statistical tests were conducted. All social activities and performance were shown to have a reasonable correlation with environmental factors, meaning that CSR significantly affects Libya's environment. More significant effects of the corporate social performance of Libyan oil firms on the environment were not correlated with higher levels of education among workers. This research confirmed the importance of social responsibility in the oil companies in Libya, and it is expected that current and potential investors, decision-makers, and other related structures in Libya or another developing country will inform the study's usefulness.