KTÜ kampüs alanlarındaki bazı angiospermae örneklerinin bitki kompozisyonu açısından değerlendirilerek geliştirilen bilgisayar programı ile peyzaj planlamalarında kolaylıklar sağlanması
Evaluating some broad leaves in KTÜ campus area in view of plant compositions through a specific computer programme so that landscape planning will become much more easier
- Tez No: 78145
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj Planlamaları, Bitki Kompozisyonu, Fenoloji, Bilgisayar Yazılımı, Bilgiye Erişim. V, Landscape Plannings, Plant Composition, Phenology, Computer Software, Reach the Information. VT
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Peyzaj mimarlığında, özellikle bitki kompozisyonlarında hangi bitkilerin kullanılabileceğine karar verebilmek için, pek çok özelliğin aynı anda değerlendirmeye tabi tutulması gerekmektedir. Bununla birlikte kompozisyonlarda mevsimler boyunca sürekliliğin sağlanabilmesi için bitkilerin hayat faaliyetlerinin yani fenolojik olayların zamanlaması da bilinmelidir. Bu tesbitlerin, her planlamada yeniden yapılması ya da kaynaklardan araştırılması oldukça fazla zaman alır. Bu çalışmada oluşturulan bilgisayar programı sayesinde bitkilere ait verilerin bilgisayar ortamına aktarılmasıyla, istenilen özellikteki bitkilere çok kısa bir zamanda ulaşılabilmektedir. Çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım arazi çalışması şeklindedir. Burada, ele alman bitkilerin çiçeklerime periyotları gözlenmiş ve bu gözlemler çekilen fotoğraflarla desteklenmiştir. Bitkilere ait diğer bilgilerin toplanması sırasında gözlemlerin yanı sıra flora kitaplarından da yararlanılmıştır. İkinci kısım ise bilgisayar programı hazırlanması çalışmalarını içermektedir. Burada da arazi çalışmalarından elde edilen veriler ve ilgili flora kitaplarından derlenen bilgiler bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Böylece istenilen bitkilere verilen komutlarla ulaşmak mümkün hale getirilmiştir. Gerek bilgisayar yazılımlarındaki hızlı gelişmeler gerekse çok amaçlı bilgisayar yazılımlarından peyzaj mimarlığında da yararlanılabileceği düşüncesi çalışma konusunu güncel ve faydalı kılmaktadır. Bu çalışma ile birlikte peyzaj plancıları ve araştırmacılar bilgisayar ortamındaki verilere çok kolay erişebileceklerinden, çağımızda çok önemli bir hale gelen bilgiye erişmede zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlayacaklardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In landscape architecture, it's necessary to know a wide variety of features of the plants that is evaluated in order to estimate which plants we use in the plant compositions. In addition to this, it must be known the living activities or the phenological events of the plants in order to obtain a continual liveliness in the plant compositions. It will take a lot of time to do this discovery in every planning or research bibliography again. In this study, under a computer programme consisting of data of the plants to reach property of the plants which is required in a very short time. This study includes two parts. In the first chapter, flowering period of the plants is observed. Observations are supported by the photographs. The information that belongs to the plants obtained by the land workings and flora books. Computer programme is prepared in the second part. Here, the data which belong to the plants is transferred to the data file in the computer. So, it becomes possible to reach properties of the plants to the required. Either fast developments of the computer software or the use of this software in the landscape architecture makes the study actual and useful. The study provides us to obtain properties of the plants in a very short time by a computer programme that consist of data of the plants. It will surely save time in providing the required information.