Gebelerde tokofobinin belirlenmesi ve doğum şekli tercihi üzerine etkisi
Determination of tocophobia in pregnancy and its effect on delivery preference
  1. Tez No: 781460
  2. Yazar: UĞUR GİRGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Tokofobi, Doğum korkusu, Wijma, W-DEQ, Sezaryen doğum, Tokophobia, Fear of childbirth, Wijma, W-DEQ, Cesarean delivery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki gebe kadınlardaki tokofobi varlığını ve oranlarını saptayıp, tokofobinin oluşmasındaki başlıca faktörleri ve bunların doğum yöntemi seçimi üzerine etkisini ortaya çıkarmayı amaçladık. Gereç-yöntem: Çalışma tek merkezli, kesitsel türde planlanmıştır. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ÜEAH) Aile Hekimliği polikliniği ve Kadın - Doğum Hastalıkları polikliniklerine 30 Ekim 2022 – 30 Ocak 2023 tarihleri arasında başvuran 18-45 yaş arası 120 gebe dahil edilmiştir. Veriler; 25 soruluk anket formu ve 33 soruluk Wijma Delivery Expectancy/ Experiance Questionairre A (W-DEQ-A) testi yardımıyla elde edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaşları 18 ile 42 arasında değişmekte olup, ortalaması 30.21±4.83'dür. %12.5'i 1. trimester dönemindeyken, %30'u 2. trimester ve %57.5'i 3. trimester dönemindedir. Gebelerin %16.7'sinin W-DEQ skor derecesi düşükken, %29.2'sinin orta, %41.7'sinin ağır ve %12.5'inin klinik düzeydedir. Gebelik haftası arttıkça W-DEQ skor ortalamalarının azaldığı görülmüştür. Bu yüzden 1. trimester ve 3. trimesterdaki gebeler arasında W-DEQ skoru açısından anlamlı fark bulunmuştur. Gebelerin doğum tercihleri incelendiğinde, sezaryen doğum isteyenler ve vejainal doğum isteyenler arasında doğum korkusu açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamızda gebelerdeki tokofobi oranını dünya ortalamasına benzer şekilde bulduk. Gebelerin önemli kısmının doğum yöntemi olarak sezaryen doğumu tercih ettiği saptadık. Artan sezaryen oranlarını düşürmek için gebelerdeki doğum korkusunu önlemekle birlikte, doğru gebe eğitimlerini sağlamak, gebelere tıbbi gereklilik dışında yapılan sezaryen doğumların anne-bebek sağlığını tehlikeye attığını anlatmak gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to determine the presence and rates of tokophobia in pregnant women and to reveal the main factors in the formation of tokophobia and their effects on the choice of delivery method. Materials and methods: The study was planned as a single-center, cross- sectional type. 120 pregnant women, between the ages of 18-45, who applied to Ümraniye Training and Research Hospital Family Medicine clinic and Obstetrics and Gynecology clinics between 30 October 2022 and 30 January 2023 were included. Data; It was obtained with the help of a 25-question questionnaire and the 33-question Wijma Delivery Expectancy/Experiance Questionairre A (W-DEQ-A) test. Results: The ages of the participants ranged from 18 to 42, with an average of 30.21±4.83. 12.5% are in the 1st trimester, 30% are in the 2nd trimester and 57.5% are in the 3rd trimester. While 16.7% of the pregnant women had a low W-DEQ score, 29.2% had a moderate, 41.7% severe, and 12.5% had a clinical level. It was observed that W-DEQ score averages decreased as the gestational week increased. Therefore, a significant difference was found between the 1st trimester and 3rd trimester pregnant women in terms of W-DEQ score. When the birth preferences of the pregnant women were examined, there was no significant difference between those who wanted cesarean delivery and those who wanted a vegan birth in terms of fear of birth. Conclusion: In our study, we found the tokophobia rate in pregnant women, similar to the world average. We found that a significant portion of the pregnant women preferred cesarean section as the delivery method. In order to reduce the increasing cesarean rates, it is necessary to prevent the fear of birth in pregnant women, to provide the right pregnant education and to explain to the pregnant women that cesarean deliveries performed outside of medical indication put at risk the health of the mother and baby.