Artvin yöresi orman işçilerinin sağlık sosyal ve eğitim sorunları üzerine bir araştırma
The research on the health- social and education problems of the forest workers in Artvin
- Tez No: 78153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman İşçileri, İşçi Sağlığı, İşçi Eğitimi, Doğu Karadeniz Bölgesi, Artvin Yöresi, Forest Workers, Worker Health, Worker Education, Eastern Black Sea Region, Artvin. VII
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET DKB'nde en fazla orman köyüne ve orman işçisine sahip Artvin OBM sınırlan içinde, Borçka ve Yusufeli OİM'nde çalışan işçilerin sağlık, sosyal ve eğitim sorunlarının belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışma, 1997-1998 yıllarında gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda elde edilen verilerden yararlanılarak ortaya konulmuştur. Ormancılıkta işçi sağlığının, sosyal koşulların ve eğitimin iş verimine etkisi konusunda ülkemizde yapılan çalışmaların sayısı Batı ülkelerinde yapılanların çok gerisindedir. Bu çalışma ile Doğu Karadeniz Bölgesi 'nin Artvin yöresinde çalışan orman işçileri üzerinde anket yolu ile veriler elde edilmiştir. Bu veriler daha sonra kendi arasında tartışılmıştır. Artvin yöresinde orman işçiliği; bölgenin yoğun bir arazi yapısına sahip olması, sanayinin yeterince gelişmemiş olması ve ormancılık çalışmalarının yoğunluğu gibi nedenlerle büyük öneme sahiptir. Sonuç olarak, bölgedeki orman işçilerinin çeşitli türde sağlık ve sosyal sorunlara sahip olduğu ve bu sorunların ileri yaşlarda daha da arttığı, ayrıca eğitim sorununun had safhada olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile, orman işçilerinde dolaşım hastalıkları, ağrı-sızı veren hastalıklar, dahili hastalıklar, diş çürüklüğü, kırılma ve yaralanmaların en fazla görülen hastalıklardan olduğu, ayrıca çalışma ortamlarının elverişsiz ve eğitim imkanlarının yetersiz hatta hiç olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu bedensel rahatsızlıklar, sosyal problemler ve eğitim imkanlarının olmaması iş verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu etkinin derecesi işçi sağlığı, sosyal ve eğitim imkanlarının olumlu yönde iyileştirilmesi yönünde atılacak adımlarla azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study in which it is aimed to determine the problems of the workmen - on health, social life and education- working at the forestry administrations in Borçka and Yusufeli that are in the boundary of Artvin forestry administration (that has the workmen and forest villages in the Eastern Black See Region) has been brought up as a result of the data got following the field-work realised between 1997 and 1998. The workmanship in Artvin has a great importance due to the fact that the region has a dense structure field; the industry in the region is not developed enough and the work on the forestry is highly dense. The number of the researches realised in our country related to the effect, on the business efficiency, of the workmen's health, social conditions and education in forestry is much less than the ones in the western countries. The data have been obtained through a questionnaire applied to the forest-workmen working in Artvin, the Eastern Black Sea Region. And then, the date have been appreciated and discussed. As a result, it has been found out that the forest workmen have different problems, especially health and social problems; these problems are getting more when they get older; the education- problem is also extremely great. Through this research, the forest-workmen have digestion- diseases, some other diseases causing aches, internal diseases, tooth caries, broken-out of joints, and injuries mostly and also the working-atmosphere is not efficient (nearly nothing) besides the education-opportunities, that are supposed to be nothing. Such kind of physical-deficiencies, social problems and having no education- opportunities have been affecting the business-atmosphere in a negative way. The degree of this negative effect given above can only be reduced owing to some steps with the aim of making the workmen-health, social and education opportunities better.