Minimal sanat ve Richard Serra
Minimal art and Richard Serra
- Tez No: 781536
- Danışmanlar: DOÇ. CANAN ZÖNGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Minimal Sanat, Heykel, Açık Alan, Mekân, Minimal Heykel, Minimalist Art, Sculpture, Open Space, Space, Minimalist Sculpture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Minimal sanat, 1950'lerin Soyut Dışavurumcu akımına karşı ortaya çıkan, 1960'lı ve 1970'li yıllarda yoğun olarak etkisini gösteren ve aşırı yalınlığı savunan bir sanat anlayışıdır. Temel geometrik biçimleri ve endüstriyel malzemeleri kullanan minimalist sanatçılar, herkes tarafından anlaşılabilecek en basit düşünceyi yansıtmayı amaçlamıştır. Müzik, resim ve heykel alanında çokça minimalist eser üretilmiştir ancak minimal sanatın yalın, düşünsel ve mimariye yakın biçim anlayışı, bu akımın heykel sanatında daha fazla hayat bulmasına vesile olmuştur. Öncü minimalist heykel sanatçılarının çalışmaları ise zamanla müzelerden çıkarak kentsel alanlarda mimariyle bütünleşmeye başlamıştır. Bu tez çalışması kapsamında da minimal sanat ilkelerinin yanı sıra bu akımın mekânsal dili ve açık alanlardaki minimal heykel örnekleri incelenmiş, mekânın kişisel deneyim üstündeki etkisi analiz edilmiştir. Minimalistlerin ölçeğe verdiği önem, uzam-uzamsallık ve heykelin mekâna özgü tasarlanmış olması, minimalistlerin taşıdığı temel kaygılar olarak ele alınmıştır. Çağdaş heykel pratiğini yeniden yapılandıran minimalist heykeltıraşlar arasında öne çıkan Richard Serra ise bu çalışmanın odak noktasını oluşturmuştur. Sanat eserlerini görmek için galeri ve müzelere gitmek zorunda kalınmaması gerektiğini savunan Serra, izleyicilerin her an ve her yerde karşısına çıkabilen açık alan heykelleri üretmiştir. Dolayısıyla bu araştırma kapsamında Richard Serra'nın minimalist heykelleri incelenmiş ve bu eserler bağlamında mekân-izleyici-heykel arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı; minimal yapıtları ve Richard Serra'nın minimalist eserlerini kuramsal bağlamda inceleyerek, elde edilen bulguları minimalizm-heykel-mekân ilişkisi çerçevesinde yorumlamaktır. Araştırmanın sonucunda; heykel sanatçılarının içsel kaynakları ile şekillendirdikleri eserlerinin varlıklarının, açık alanda onları deneyimleyen izleyicinin katılımıyla tamamlanabildiği ve işlevsel kaygılarla kurgulanmış dış mekânlara minimal heykellerin dahil olmasıyla, bu alanların zihinsel deneyime de olanak tanıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Minimalist art appeared towards the end of 1950s as a descendant of the Abstract Expressionism. It became notably effective during the 1960s and 1970s and stood up for extreme simplicity. By exploiting basic geometrical forms and industrial materials, minimalist artists aimed to reflect the straightest idea that could be understood by everyone. There is a large amount of minimalist artworks produced within the disciplines of music, painting and sculpture, however this art trend's form understanding that inclined to plain, intellectual and architectural production, enabled the minimalist sculpture examples to predominate. Thus eventually the minimalist sculptors' artworks exceeded the boundaries of museums and started to integrate with the communal architecture. Thus along with the principles of minimalist art, its spatial expression and some minimalist outdoor sculpture examples, also the effect of 'space' on the audience has been analyzed within this research. One conceived the attention paid by minimalist artists to scale, space-spatiality and environmentspecific sculpture designs, as primal concerns of minimalists. This study has especially been focused on Richard Serra, who was an outstanding minimalist sculptorer among the others who reconstructed the contemporary sculpture practice. Serra was against the necessity of visiting galleries and museums to see the artworks, hence he produced open space scupltures which could appear before the audience anywhere and anytime. Therefore, within this study, Richard Serra's minimalist sculptures have been examined and in conjunction with these artworks the space-audience-sculpture relationship has been analyzed. This research study aimed to scrutinize Richard Serra's minimalist artworks within a theoretical approach and eventually to interpret the achieved results in the context of minimalism-sculpture-space relationship. The results of the study reveal that the existence of artworks, formed by the sculptorers' inner resources, become complete through the attendance of the audience who experiences them in open space. And by the integration of minimalist sculptures into outdoors, which are mainly designed to be functional, these spaces reveal the potential to promote an intellectual experience as well.