Kürtün Barajı dolusavak güzergahındaki diyoritin jeomekanik özellikleri ve bu güzergahtaki kazı şevlerinin duyarlılığı
Geomechanic properties of granodiorite in the Kürtün Dam spillway route and the stability of the excavation slopes out on this route
  1. Tez No: 78169
  2. Yazar: SEMİH PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kürtün Dam, Rock slope, Stability analysis VII
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Kürtün Barajı Dolusavak güzergâhında yüzeylenen granodiyoritin jeomekanik özellikleri gerek arazi gerekse laboratuvar deneyleri ile saptanmış ve bu güzergâhta açılan şevlerin duraylılığı incelenmiştir. Bu amaçla inceleme alanının 1/10.000 ölçekli jeoloji haritası yapılmış ve değişik yönlerde üç adet kesit çıkarılmıştır. Jeolojik çalışmalar sonucunda inceleme alanında on ayrı birim ayırtlanmış olup, yaşlıdan gence doğru sıralanışı şöyledir; Liyas yaşlı andezit, spilitleşmiş bazalt ve piroklastlan, Dogger-Malm yaşlı kristalize kireçtaşı, Üst Kretase yaşlı dasit ve dasitik piroklastlar, kırmızı renkli kumlu-killi kireçtaşı (Üst Kretase), Üst Kretase yaşlı andezit ve andezitik piroklastlar, İri kuvarslı dasit daykı (Üst Kretase), Kürtün granodiyoriti (Üst Kretase üstü) ve Kuvaterner yaşlı alüvyonlar, heyelan malzemeleri ve yamaç molozlarıdır. Dolusavak güzergâhında yüzeylenen granodiyorit birimi üzerinde yapılan arazi ve laboratuvar deney sonuçlarından granodiyoritin genellikle iyi kaliteli, sık ve orta çatlaklı, açık ve orta genişlikte çatlak açıklıklı, hafif ve orta pürüzlü çatlak yüzeyli, hafif derecede ayrışmış kaya niteliğinde, az boşluklu, çok sert kaya sınıfında ve yüksek dirençli olduğu görülmüştür. Dolusavak güzergâhı boyunca yüzeylenme veren granodiyorit kaya biriminde potansiyel kayma tehlikesi gösteren üç adet şev model olarak seçilmiştir. Kayma tehlikesi olan bu şevlerin yatay düzlem üzerindeki görünümleri çizilerek kaya şev duraylılığını etkileyen süreksizliklerin birbirleriyle olan ilişkileri incelenmiştir.Kaya şevlerinin durayhlık analizlerinde stereografik izdüşüm yöntemi kullanılmış olup bu analizler sonucunda kaya şevlerinin duraylı olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Kürtün Barajı, Kaya şevi, Durayhlık analizi VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this research, geomechanic properties of granodiorite surfaced at the study area of the Kürtün Dam Spillway have been determined by both on field and laboratory experiments and stability of slopes in this route have been searched. For this reason study area on the scale of 1/10.000 were mapped and three lined samples in different directions have been taken out. As a result of the geological studies carried out in the study area 10 different units have been recognised and arranged from the oldest to the youngest as follows: Andesite, basalt and pyroclastics (Liassic), Chrystalized limestone (Dogger - Malm), Dacit and dacitic pyroclastics (Upper Cretaceous), Red sandy-clayey limestone (Upper Cretaceous), Andesite and andesitic pyroclastics (Upper Cretaceous), Dacitic dike with enormous quartz (Upper Cretaceous), Granodiorite of Kürtün (Upper Cretaceous) and alluvions, landslide materials and slope debris (Quaternary). Granodiorite with high quality in general, close and medium fructured, surface fracture with open and medium width, fructured surface with open and medium aperture, medium and uneven aperture surface, light weathered rock quality, medium and smooth ondulated surface, low porosity, in the form of high quality rock content with little space and high resistance have been taken from the results of field and laboratory tests exposed in and round the spillway route. In granodiorite rock unit, three potentially hazardous rock slopes located along the route of the spillway have been chosen as models. The relationships of uncontinuous properties with one another affecting the stability of rock slopes have been studied by drawing their appearances of those slopes on horizantal plane with landslide danger. In stability analyses of the rock slopes, the method of stereographic projection has been used and as the consequence of those analyses, the slopes of rock have been found to be stable.