Gürültü sorunu ve gürültünün azaltılmasında bitkisel materyalin kullanımı ile ilgili ölçüm yöntemleriyle yapılmış çalışmaların derlenmesi
A research on noise problem and the measurement methods used studies about the use of plant material on the attenuation of noise
  1. Tez No: 78170
  2. Yazar: TUBA USTASÜLEYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü Sorunu, Gürültünün Azaltılması, Bitkisel Materyal, Noise Problem, Attenuation of Noise, Plant Material
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Genellikle istenmeyen veya aşırı sesler olarak tanımlanan gürültü, dünyanın her ülkesinde sağlıklı yaşamın en büyük engeli haline gelmiştir. Gürültü, şehir yaşamının doğal ritmini bozar ve psikolojik sorunlar gibi sürekli işitme kaybına neden olabilir. Toplumları rahatsız eden gürültünün zararlı etkilerini tamamen gidermek ya da kabul edilebilir seviyeye indirmek için uzun yıllardan beri çalışmalar yapılmaktadır. Peyzaj Mimarlığı açısından, bu sorunun çözümünde bitkisel materyalin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bu araştırmanın amacı; gürültü sorununu ortaya koyarak, bu sorunun çözümünde bitkisel engellerin kullanımına öncelik veren çalışmaları, kullandıkları yöntemleri ve sonuçları nı araştıran çalışmalarla ilgili bir derleme yapmaktır. Bu kapsamda, gürültü sorununu tanımlamak için; önce ses bilgisi, sesi tanımlayan akustik parametreler ve ses ölçümsel büyüklükler açıklandı. Daha sonra, sesin açık alanda yayılmasında göz önüne alınması gereken faktörler incelendi ve işitme sistemi ile birlikte, en önemli gürültü kaynaklan ve gürültü analiz yöntemleri ortaya koyuldu. Daha sonraki aşamada bitkilerin gürültü azaltmaları ile ilgili yapılmış çalışmalardaki çalışma süreçleri ve sonuçları, literatür taraması sonucu ortaya koyularak tartışıldı. Bu araştırmanın, bitkilerin gürültü azaltma kapasitelerini belirlemek için yapılacak ölçüm çalışmalarında temel oluşturacağı ve konuda çalışma yapmak isteyenlere yardımcı alacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Noise, that has been generally defined as excessive or unwanted sounds, has become one of the major deterrents of a healthy living in every city of the world. Excessive sounds are disrupting the natural rhythms of city life and can lead to a permanent hearing loss, as well as psychological problems. Studies has been done for long years to make disappear the harmful effects of noise that disturbs the communities completely, or to reduce this effect to an acceptable level. To solve this problem by using plant material has a major effect from Landscape Architectural viewpoint. The aim of this research is to present noise problem, to solve this problem to gather together about the studies which pay attention on the use of plant material before all else, their methods and results. On this extent, first of all, noise problem is defined by presenting sound knowledge, acoustic parameters and measurement system that define sound, by investigating the factors that have to be considered in propagation of sound in out of doors, by determining the hearing mechanisms and the effect of noise sources and by determining the method of noise analysis. Then, as a result of literature investigation about the attenuation of noise by plants, their studying periods, and results are presented and discussed. This research was done by the purpose of to have a fundamental mean who wants to make measurement studies to determine the noise attenuation capacity of plants.