Toplu taşıma sektöründe bulunan çalışanlarda tükenmişlik sendromu
Burnout syndrome in employees in the public transport sector
  1. Tez No: 781725
  2. Yazar: DURSUN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALACAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Taşıma, Tükenmişlik Sendromu, Şoför, Burnout Syndrome, Driver, Public Transport
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tükenmişlik sendromu çalışma hayatını olumsuz etkileyen faktörlerden biri olup bireysel ve dahi örgütsel düzeyde olumsuz etkileyen bir olgudur. Bu yaygın sendrom artık“başarısızlık, yorgunluk, düşük enerji ve canlılık veya yerine getirilmemiş arzular sonrasında bireyin iç kaynaklarının tükenme durumu”olarak tanımlanabilir. Tükenmişlik sendromu, tükenmiş bireyin hayatında meydana gelen değişiklikleri ifade eden duygusal açıdan tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarının düşüşü olmak üzere üç ana başlıktan oluşmaktadır. Psiko-sosyal iş faktörleri ile iş kazaları arasındaki geniş çapta belgelenmiş ilişki, toplu taşıma sürücüleri gibi bazı yüksek riskli meslek gruplarında müdahale stratejilerine dönüştürülmemiştir. Son bilimsel kanıtlara göre, şehir içi otobüs şoförleri yüksek düzeyde mesleki stres, tükenmişlik ve iş kazaları sergileme eğilimindedir. Bu çalışmada toplu taşıma sektöründe faaliyet gösteren, dolmuş, metrobüs, uçak vb gibi ulaşım araçlarının sürücülerinin tükenmişlik sorununu incelemek amaçlanmıştır. Çalışma literatür taraması yöntemiyle ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Burnout syndrome is one of the factors that negatively affect working life, and it is a phenomenon that negatively affects individual and even organizational levels. This common syndrome can now be defined as“a state of exhaustion of an individual's internal resources after failure, fatigue, low energy and vitality, or unfulfilled desires.”Burnout syndrome consists of three main titles: emotional exhaustion, which refers to the changes that occur in the life of the exhausted individual, and the decrease in personal success brought about by depersonalization. The widely documented association between psychosocial work factors and occupational accidents has not been translated into intervention strategies in some high-risk occupational groups, such as public transport drivers. According to recent scientific evidence, city bus drivers tend to exhibit high levels of occupational stress, burnout and occupational accidents. In this study, it is aimed to examine the burnout problem of the drivers of transportation vehicles such as minibus, metrobus, plane, etc. operating in the public transportation sector. The study was handled and evaluated by the literature review method.