Kamu hastanelerinde çalışan tıbbi sekreterlerin koronavirüs korkusunun iş doyumu üzerine etkisinin incelenmesi: Sivas Numune Hastanesi örneği
Investigation of the effect of coronavirus fear of medical secretary working in public hospitals on job satisfaction: The case of Sivas Numune Hospital
- Tez No: 781724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ AĞADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Hastane, İş Doyumu, Tıbbı Sekreter, Korona Virüs Korkusu, Covid-19, Hospital, Job Satisfaction, Medical Secretary, Fear of Corona Virus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
İş doyumu, çalışanların çalıştıkları işte ne derecede mutlu olduklarının belirlenmesidir. Bu çalışma tıbbı sekreterlerin Covid-19 salgını sırasında iş doyumlarının nasıl olduğunun belirlenmesi için yapılmıştır. Araştırma evrenimiz Sivas Numune Hastanesinde çalışan 72 tıbbi sekreterdir. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş olup tüm evrene ulaşılması amaçlanmıştır. Evrene tek tek ulaşılıp araştırma hakkında bilgi verilmiş ve araştırmaya katılmayı kabul eden 66 kişi araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada kullanılan veri formu 62 sorudan oluşmaktaydı. Bu soruların 23 tanesi katılımcıların sosyodemografik özellikleri, iş özellikleri ve Covid-19 pandemisinde iş yerinde alınan önlemler ve kişisel görüşleriyle ilgili araştırmacılar tarafından literatür taramasıyla oluşturulan soru formu, 32 soru İş Doyum Ölçeği, 7 soru ise Koronavirüs Korkusu Ölçeği şeklinde oluşturulmuştur. Çalışma sonucunda önemli sonuçlar elde edilmiştir bunlardan en dikkat çekenleri şunlardır; Covid servsilerinde çalışan personelin %92 'sinin Covid geçirmiş olması dikkat çeken sonuçlardan birisidir. Diğer bir dikkat çeken sonuç ise covid servislerinde çalışan personelin yaklaşık %43'nün bir yakını Covid-19 enfeksiyonuna bağlı nedenlerden dolayı vefat etmiştir. Diğer bir dikkat çeken sonuç ise kadınların Covid-19 korkusun erkeklere göre daha yüksek olmasıdır. Araştırmada toplanan veriler üniversitenin erişim sağladığı Lisanslı SPSS v.22 programı ile değerlendirildi. Sayısal verilerin normallik analizi Shapiro-Wilk testi ile bakıldı. Verilerin tanımlayıcı istatistiksel analizleri yapıldı. Kategorik veriler için frekanslar (n, %), sayısal veriler için merkezi dağılım ölçüleri (ortanca, minimum ve maksimum değerleri) hesaplandı. Normal dağılmayan sayısal verilerin ortalamalarının iki bağımsız grup arasında anlamlı farklılık gösterip göstermediği Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi. Grup arasında anlamlı farklılık gösterip göstermediği Kruskal-Wallis H testi ile değerlendirildi. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare testi kullanıldı. İki sürekli değişkenin aralarındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile analiz edildi. Sonuçlar p anlamlılık katsayısı ve r değeriyle ifade edildi.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction is the determination of how happy employees are at their job. This study was conducted to determine the job satisfaction of medical secretaries during the Covid-19 outbreak. Our research population is 72 medical secretaries working in Sivas Numune Hospital. Sample selection was not made in the study and it was aimed to reach the whole universe. The universe was reached one by one and informed about the research, and 66 people who agreed to participate in the research were included in the research. The data form used in the study consisted of 62 questions. 23 of these questions were formed as a questionnaire created by the researchers about the sociodemographic characteristics, job characteristics, measures taken in the workplace and personal opinions of the participants in the Covid-19 pandemic, 32 questions on the Job Satisfaction Scale, and 7 questions on the Coronavirus Fear Scale. As a result of the study, important results were obtained, the most notable of which are; One of the remarkable results is that 92% of the staff working in Covid services have had covid. Another remarkable result is that approximately 43% of the personnel working in the covid services died due to reasons related to the Covid-19 infection. Another remarkable result is that women's fear of Covid-19 is higher than men. The data collected in the research were evaluated with the Licensed SPSS v.22 program provided by the university. Normality analysis of numerical data was analyzed with the Shapiro-Wilk test. Descriptive statistical analyzes of the data were performed. Frequencies (n, %) were calculated for categorical data, and central distribution measures (median, minimum and maximum values) were calculated for numerical data. The Mann-Whitney U test was used to determine whether the means of the non-normally distributed numerical data differed significantly between two independent groups. Whether there was a significant difference between the groups was evaluated with the Kruskal-Wallis H test. Chi-square test was used to compare categorical data. The relationship between two continuous variables was analyzed by Pearson correlation analysis. Results are expressed with p significance coefficient and r value.