Euproctis chrysorrhoea (L.)'nın bakteriyal florasının ve biyolojik mücadele ajanlarının araştırılması
Investigation bacterial flora and biological control agent of Euproctis Chrysorrhoe
  1. Tez No: 78176
  2. Yazar: MUSTAFA YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİHNİ DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Euproctis chrysorrhoea, Biological Control, Bacterial flora, Nematode vn
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Euproctis chrysorrhoea L. (altın kelebek, Lepidoptera, Lymantriidae) hem Türkiye'de hem de dünyanın diğer ülkelerinde önemli bir bitki zararlısıdır. Şimdiye kadar bu zararlı ile mücadele daha çok kimyasal ilaçlar ile yapılmıştır. Kimyasal ilaçların yan etkilerinin keşfedilmesi, bilim adamlarını daha etkili ve daha güvenli bir mücadele yöntemi geliştirmeye sevk etmiştir. Bu çalışmada, Euproctis chrysorrhoea' ya. karşı etkili bir biyolojik mücadele ajanı geliştirilmesi, bakteriyal florasının belirlenmesi, patojen varlığının araştırılması ve literatürde mevcut olan biyolojik ajanların bu zararlı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Trabzon ve Gümüşhane yöresinde toplanmış Euproctis chrysorrhoea' nın değişik instarlardaki larvaları incelenmiştir. Bu zararlının bakteriyal florası belirlenmiş ve izole edilen bakterilerin ve çeşitli biyolojik materyallerin böcek üzerindeki insektisidal etkileri test edilmiştir. Sonuç olarak bu böcekten, altı bakteri ve bir nematod izole edildi. İzole edilen bakterilerin morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri belirlendi. Bu özellikler göz önünde tutularak izole edilen bakteriler Enterobacter, Lactobacillus, Micrococcus ve Bacillus cinslerine dahil edildi. İzole edilen nematodun morfolojik özelliklerine bakılarak Mermithidae familyasına ait olduğu belirlendi. Ayrıca Bacillus cinsine dahil edilen izolatların bu zararlı üzerinde %45, %25 ve %30'luk bir insektisal etkiye sahip oldukları tespit edildi. Test edilen biyolojik ajanların insektisidal etkileri ise, LdNPV ile %70, AcNPV ile %35, HD-1 ile %55, BTS-1 ile %25, pHE4-A ile %5, pHE4-AD ile %5, pHE4-AR ile %5 ve pHE4-ADR ile %10 olarak belirlendi. Anahtar Kelimeler : Euproctis chrysorrhoea, Biyolojik Kontrol, Bakteriyal Flora, Nematod VI
Özet (Çeviri)
Euproctis chrysorrhoea (Browntail moth, Lepidoptera) is common plant pest in Turkey and in all over the world. Up to now, chemical substances have been utilized to control these pests. However, recent concern on the hazardous effect of chemical pesticides in the environment made scientists consider finding more effective and safer control agents. In this study, in order to find a more effective and safer pesticide, bacterial flora of Euproctis chrysorrhoea collected in the vicinity of Trabzon and Gümüşhane were determined, and the insecticidal effects of bacterial isolates and eight various biological agents on the larvae of E. chrysorrhoea were tested. As a result, six bacteria and one nematode were isolated. The morphological, physiological and biochemical characteristics of these bacterial isolates were identified. According to determined features, the isolates are placed into the genera of Enterobacter, Lactobacillus, Micrococcus and Bacillus. Determined nematode is placed into the family Mermithidae. In additional, the insecticidal effects of isolates, placed into the genus Bacillus are faund as 45%, 25% and 30%. The insecticidal effects of eight various biological agents tested against E. chrysorrhoea are 70% with Lymantria dispar nuclear polyhidrosis virus (LdNPV), 35% with Autographa californica nuclear polyhedrosis virus (AcNPV), 55% with toxin isolated from Harry Dumage (HD-1) strain of B. thuringiensis, 25% with toxin isolated from tenebrionis (BTS-1) strain of B. thuringiensis, 5% with Escherichia coli transformed with plasmid containing cry IVA gene (pHE4-A), 5% with E. coli transformed plasmid containing cry IVA and cry IVD genes (pHE4-AD), 5% with E. coli transformed plasmid containing cry IVA and 20- kDa-protein genes (pHE4-AR) and 10% with E. coli transformed plasmid containing cry IVA, cry IVD and 20-kDa-protein genes (pHE4-ADR) of Bacillus thuringiensis.