İrbesartan etkin maddesinin farmasötik preparatlarda doğrusal taramalı, kare dalga ve diferansiyel puls polarografi yöntemleri ile miktar tayini
Quantification of irbesartan active ingredient in pharmaceutical preparations by linear scanning, square wave and differential pulse polarography methods
- Tez No: 781773
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İrbesartan, polarografi, tablet, validasyon, Irbesartan, polarography, tablet, validation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İrbesartan Etkin Maddesinin Farmasötik Preparatlarda Doğrusal Taramalı, Kare Dalga ve Diferansiyel Puls Polarografi Yöntemleri ile Miktar Tayini Amaç: Bu çalışma kapsamında irbesartan etkin maddesinin farmasötik preparatta Doğrusal Taramalı, Kare Dalga ve Diferansiyel Puls Polarografi yöntemleri ile miktar tayini yapıldı. Ayrıca damlayan civa elektrot kullanılarak irbesartanın elektrokimyasal davranışları da incelendi. Materyal ve Metot: İrbesartan etkin maddesinin yapılan optimizasyon çalışmalarında dönüşümlü polarogramı incelediğinde -1055 mV da bir indirgenme piki verdiği gözlendi. Buradan yola çıkarak ilgili potansiyelde validasyon parametrelerinden doğrusallık, kesinlik, doğruluk, stabilite, tayin edilebilme sınırı ve miktar tayin sınırı gibi parametreler belirlendi. Bulgular: Doğrusal Taramalı, Kare Dalga ve Diferansiyel Puls Polarografi yöntemleri için kalibrasyon eğrileri 5-70 g ml-1 derişim aralığında çizildi.İrbesartanın gün-içi ve günler arası kesinliği % 2.76'dan ve doğruluğu (bağıl hata) % 6.23'den küçük olarak bulundu. Sonuç: Geliştirilen Doğrusal Taramalı, Kare Dalga ve Diferansiyel Puls Polarografi yöntemleri ile Karvea tablette irbesartan etkin maddesinin miktar tayini yapıldı. Analiz sonuçları istatistiksel açıdan değerlendirilerek yöntemler karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Quantification of Irbesartan Active Ingredient in Pharmaceutical Preparations by Linear Scanning, Square Wave and Differential Pulse Polarography Methods Aim: Within the scope of this study, the amount of irbesartan active substance in the pharmaceutical preparation was determined by Linear Scanning, Square Wave and Differential Pulse Polarography methods. In addition, their electrochemical behavior of irbesartan was investigated using a dripping mercury electrode. Material and Method: When the alternating polarogram was examined in the optimization studies of the irbesartan active substance, it was observed that it gave a reduction peak at -1055 mV. From this point of view, parameters such as linearity, precision, accuracy, stability, limit of detection and limit of quantification, which are validation parameters for the relevant potential, were determined. Results: Calibration curves for Linear Scanning, Square wave and Differential Pulse Polarography methods were drawn in the concentration range of 5-70g ml-1. The intraday and interday precision of irbesartan was less than 2.76% and the accuracy (relative error) was less than 6.23%. Conclusion: The amount of irbesartan active substance in Karvea tablet was determined by the developed Linear Scanning, Square Wave and Differential Pulse Polarography methods. The analysis results were evaluated statistically and the methods were compared.