Ebe ve hemşirelerin çocukluk çağı otizmi hakkında bilgilerinin incelenmesi
Examining the knowledge of midwives and nurses about childhood autism
- Tez No: 781774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Düzeyi, Ebe, Hemşire, Otizm Spektrum Bozukluğu, Autism Spectrum Disorder, Knowledge Level, Midwife, Nurse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Otizm spektrum bozukluğu (OSB); bebeklik veya erken çocukluk döneminden itibaren mevcut olan, karşılıklı sosyal iletişim ve etkileşimde yetersizlik ile sınırlı ilgi ve tekrarlayan davranış kalıplarının görüldüğü nörogelişimsel bir bozukluktur. Etiyolojisi gün geçtikçe değişmekle olan bu bozukluğun kesin tedavisinin bulunmaması ile birlikte, tanının erken dönemde konulabilmesinin önemi büyüktür. Tanının vakit kaybetmeden konulması ile erken müdahalelere başlanarak daha başarılı sonuçlar alındığı bilinmektedir. Bu çalışma ebe ve hemşirelerin çocukluk çağı otizmi hakkında bilgilerinin ne düzeyde olduğunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Sağlık Çalışanlarının Çocukluk Çağı Otizmi Hakkında Bilgileri (SÇOBA) ölçeği kullanılmış ve 150 ebe-hemşireye uygulanmıştır. Veriler çevrimiçi olarak elde edilmiş olup, istatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) programı ve çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodlar (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, yüzde, minimum, maksimum) kullanılmıştır. Çalışmaya katılan ebe ve hemşirelerin Sağlık Çalışanlarının Çocukluk Çağı Otizmi Hakkında Bilgi Anketi'nden aldığı ortalama toplam puan 12.39±3.53'dür. Alt boyutlarının ortalama puanlarına bakıldığında ise“Sosyal etkileşimdeki bozulma”6.39±1.85,“İletişim ve dil gelişimi”0.79±0.41,“Obsesif ve kompulsif, tekrarlayan ve stereotipik belirtiler”2.49±1.16 ve“Otizmin nörogelişimselliği durumu”2.73±1.38 puan olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre ebe ve hemşirelerin çocukluk çağı otizmi hakkında bilgilerinin orta düzeyde olduğu görülmektedir. Dünya genelinde yaygınlığı artan bir hastalık olan otizm için lisans eğitim müfredatında daha geniş yer verilmeli, sağlık profesyonellerine yönelik daha geniş kapsamlı geçerlilik-güvenilirliği yüksek ölçekler geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder (ASD); It is a neurodevelopmental disorder that is present from infancy or early childhood, in which inadequacy in mutual social communication and interaction, and limited attention and repetitive behavior patterns are seen. Although there is no definitive treatment for this disorder that has the etiology of which is changing day by day, early diagnosis is of great importance. It is known that more successful results are obtained by starting the early interventions with the diagnosis without wasting time. This study was conducted to examine the level of knowledge of midwives and nurses about childhood autism. In the study, Health Professionals' Knowledge About Childhood Autism (KCAHW) scale was used and applied to 150 midwives and nurses. The data were obtained online and the NCSS (Number Cruncher Statistical System) program was used for statistical analysis and descriptive statistical methods (mean, standard deviation, median, frequency, percentage, minimum, maximum) were used while evaluating the study data. The average total score of the midwives and nurses who participated in the study from the Health Professionals Information Questionnaire on Childhood Autism was 12.39±3.53. When the mean scores of the sub-dimensions were examined, it was found that“Deterioration in social interaction”was 6.39±1.85,“Communication and language development”was 0.79±0.41,“Obsessive and compulsive, repetitive and stereotypic symptoms”were 2.49±1.16 and“Neurodevelopmental status of autism”was 2.73±1.38 points. According to these results, it is seen that the knowledge of midwives and nurses about childhood autism is at a moderate level. It is recommended that autism, which is a disease whose prevalence is increasing worldwide, should be given a wider place in the undergraduate education curriculum, and more comprehensive scales with high validity-reliability should be developed for health professionals.