Dönüştürücü liderliğin duygusal bağlılık ve personel güçlendirmeye etkisi: Bir alan araştırması
The effect of transformational leadership on affective commitment and personnel empowerment: A field study
- Tez No: 781809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüştürücü liderlik, Duygusal bağlılık, Personel güçlendirme, Leadership, Transformational Leadership, Affective Commitment, Personnel Empowerment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Değişimin ve gelişimin kaçınılmaz olduğu bulunduğumuz dönem 'bilgi çağı' ya da 'dijital çağ' olarak tanımlanmaktadır. Bilgi akışının bu kadar hızlı olması doğru bilgiye ve bu bilginin bilimsel süzgeçten geçirilip sunulması açısından önem taşımaktadır. Bu tanımların sonucu tüm sistemleri etkilemekte ve bilimsel olarak katkıda bulunacağımız konuların da omurgasını oluşturmaktadır. Tarihe bakıldığında liderlik kavramının tarihsel süreçlerin hepsinde olduğunu görmekteyiz. İnsanın sosyal bir varlık olarak kendini ifade etmesi gruplar halinde yaşamaya başlamasıyla da bu kavramın önemi gittikçe artmış ve sistemlerin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Bu çalışma liderlik kavramını örgütsel bağlamda değerlendirmeyi hedeflemektedir. Liderlik kavramını liderlik tarihçesi, kuramları, modern liderlik yaklaşımları ile ele alarak konumuzun temelini oluşturan dönüştürücü liderliğin duygusal bağlılık ve personel güçlendirmeye etkilerini ortaya koyacağız. Bunların yanında saydığımız konuları insan kaynakları yönetimi disiplini çerçevesi içinde inceleyeceğiz. Bu çalışmada dönüştürücü liderliğin duygusal bağlılık ve personel güçlendirmeye olan etkilerinin incelenmesi üzerinde duracağız. Çalışma dönüştürücü liderliği duygusal bağlılık ve personel güçlendirme bağlamında incelerken lider ve liderlik kavramlarını tarihsel gelişim açısından da incelemektedir. Liderlik kuramları ve örgütsel bağlılık konularının insan kaynakları yönetimi açısından da önemi vurgulanmaktadır. Araştırmanın uygulama bölümünde ise dönüştürücü liderliğin duygusal bağlılık ve personel güçlendirmeye olan etkisi hakkında bir alan araştırması yer almaktadır. Araştırma bulguları dönüştürücü liderliğin çalışanların örgüte olan duygusal bağlılıklarını pozitif etkilediği sonucunu desteklemektedir. Bunun yanında dönüştürücü liderliğin personel güçlendirme bağlamında da olumlu etkileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The period in which change is inevitable is defined as the 'information age'or 'digital age'. The rapidity of the information flow is important in terms of the reaching right information.The results of these definitions affect all systems.It also forms the backbone of the subjects we will contribute scientifically. When we look at history, we see that the cocept of the leadership is present in all historical processes. The importance of this concept has gradually and it has become an indispensable element of systems,with the expression of human beings as a social being and living in groups. This study aims to evaluate the concept of leadership in an organizational context. By addressing the concept of leadership approaches we will reveal the effects of transformative leadership ,which forms the basis of our subject,on affective commitment and personnel empowerment. In addition to these,we will examine the issues we have mentioned within the framework of the human resources management discipline. In this study, we will focus on examining the effects of transformational leadership on affective commitment andpersonnel empowerment. While the study examines transformational leadership in the context of affective commitment and personnel empowerment,it also examines the concepts of leader and leadership in terms of historical development.The importance of leadership theories and organizational commitment in terms of human resources management is also emphasized.In the application part of the research, there is a field study about the effect of transformational leadership on affective commitment and personnel empowerment.Research findings support the conclusion that transformational leadership positively affects the affective commitment of employees to the organization.In addition ,transformational leadership also has positive effects in the context of personnel empowerment.