An ethnographic perspective of the terms 'Esports' and 'Metagame': Formal and ethnographical analysis of VALORANT and Counter-Strike: Global offensive
'Espor' ve 'Metagame' terimlerine etnografik bir bakış açısı: VALORANT ve Counter-Strike: Global offensive oyunlarının etnografik ve resmi içerik analizi
- Tez No: 781899
- Danışmanlar: PROF. DR. BARBAROS BOSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Rekabetçi Video Oyunları, Espor, E-spor, Metagame, Profesyonel Oyunculuk, Competitive Video Games, Esports, E-sports, Metagame, Professional Gaming
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Video oyunları endüstrisi oyun makinası salonlarına sığmayıp yatak odalarına ve stadyumlara kadar uzandı ve sonunda profesyönel sporlar arasında yerini aldı. Günümüzde de çoğu insanın günlük yaşantısına giriş yapmış bulunmakta. Bununla birlikte ortaya çıkan metagame, espor sporcusu, metagame gibi terimler için de daha net bir bakış açısına ihtiyaç ortaya çıktı. Geçmişte espor sporcusu olarak bir kariyer sürdürmeye çalışıp sonrasında da espora olan ilgimden dolayı esporu yakından takip etmeye devam eden biri olarak, literatürdeki araştırmaların netlike açısından eksikliğini farkettiğim için bu terimler üzerine etnografik bir araştırmanın gelecek araştırmacılara ve oyun sektöründeki insanlara daha net bir bakış açısı ve canlı örnekler kazandırabileceğini düşündüm. Bu araştırmamda, açığa çıkan bu yeni terimlerin daha net bir tanımı ve güncel örneklerini ortaya koyacağım.
Özet (Çeviri)
Video game industry has evolved from arcade saloon activities and grew into a professional sport and found a home in ballrooms and stadiums. Video games are becoming a part of most people's everyday lives. New terms such as esports, Competitive video games, professional gamers, esports athletes, metagame (also known as meta) have arisen as well as a need for a clearer view on this topic. As a player who formerly pursued a career in esports and kept close ties to esports ever since, an ethnographical and formal research of these terms seems worth investigating and giving another point of view for the future researchers which comes directly from the culture itself. In this research, these terms regarding esports will be given clear definitions with both necessary research and up-to-date examples.