Kent mobilyalarının yer aldıkları mekanlara etkileri-Trabzon Kenti ölçeğinde- üzerine bir araştırma
A research on the effect of urban furniture to places -in Trabzon scale- they found
  1. Tez No: 78194
  2. Yazar: VOLKAN AKSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE SAĞSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Mobilyası, Donatı, Kentsel Mekan, Kent Öğeleri, Urban Furniture, Equipment, Urban Space, Urban Elements
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tez çalışması, Trabzon kentinde farklı özellikler içeren mekanlar (kent içi parkı, çocuk oyun alanı, tarihi doku, odak noktası, alışveriş alanı) seçilerek, bu mekanlarda yer alan kent mobilyalarının hem fonksiyonel hem de görsel açıdan çevreye kattıkları olumlu yada olumsuz etkilerin araştırılmasını kapsamaktadır. Çalışmanın kuramsal bölümünde kent mobilyası kavramı çeşitli kriterlere bağlı olarak sınıflandırılarak bilgiler verilmiştir. Uygulama bölümünde kent mobilyalarının yer aldıkları mekanlara etkilerinin incelenmesi amacı ile anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasına bağlı olarak elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda kent mobilyalarının farklı örnek alanlar olarak seçilen mekanları nasıl etkiledikleri saptanarak, kent mobilyaları-mekan-kent öğeleri ilişkilerini daha olumlu hale getirebilecek öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a consist of the investigation of positive and negative effects of urban furniture found in spaces having different characteristics such as urban park, play ground, historical place, land mark, shopping place. In the theoretical part of the study knowledge about classification of urban furniture concept according to various criterions have given. In the practical (application) part of the study in order to examine the effects of urban furniture to place they found a public survey have done. In the result of evaluation of data obtained from the public survey study it has found that how urban furniture effect chosen places and suggestions brought the relations of urban furniture-space-urban element in a better position have given.