Markov zinciri ve durağan dağılımları
Markov chains and stationary distributions of a markov chain
  1. Tez No: 78193
  2. Yazar: IŞIL AKÇELİK (ALTUN)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Initial distrubiton, hitting time, absorbing state, transient state, recurrent state, state space, absorption probalities, stationary distribution. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Stokastik süreçlerin önemli problemleri markov zincirleri ile çözümlenmektedir. Bu çalışmada, özellikle iki durumlu markov zincirleri için olasılık formülleri, zinciri geçiş olasılık fonksiyonu ve başlangıç dağılımı, markov zincirinin ilk kez herhangi bir kümeye dahil olduğu anı matematiksel olarak kurulmuştur. Geçici ve tekrarlı durumlar ifade edilmiş ve durum uzayının sınıflandırılması yapılmıştır. Yutulma olasılıktan ve martingeller için açık formüller verilmiştir. Markov zincirinin durağan dağılımları ve durağan dağılımların temel özellikleri zincirin olasılık karakteristikleri yardımıyla ifade edilmiştir. Anahtar Kelime: Başlangıç dağılımı, değme anı, yutan durum, geçici durum, tekrarlı durum, durum uzayı, yutulma olasılıkları, durağan dağılım.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Important problems of stochastic processes are solved by markov chains. In this study, particularly formula of probalitiy for markov chains having two states, transition function and initial distribution of chains and the first positive time the markov chain including a set are constructed mathematically. Transient and recurrent states are expressed and decomposition of the state space are made. Explicit formulae are given for amsorption probalities and martingalles. Stationary distributions of a markov chain and elementary properties of stationary distributions are expressed by means of the probality characteristics of markov chains.