Nozokomiyal acinetobacter baumannii bakteremisinde çoklu ilaç direncinin klinik önemi ve maliyeti
Clinical importance and cost of multidrug resistance in nosocomial acinetobacter baumannii bacteremia
- Tez No: 781968
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE RAHMET GÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: A. baumannii, Çoklu ilaç direnci, Risk faktörleri, Maliyet analizi, A. baumannii, Multidrug-resistance, Risk Factors, Cost analysis
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: A. baumannii yüksek mortalite, morbidite ve maliyete yol açan önemli bir mozokomiyal patojendir. Amaç: Çalışmamızda, yoğun bakım ünitesinde izlenen ve nozokomiyal çoklu ilaca dirençli A. baumannii bakteremisi olan hastalar, retrospektif olarak, bakteremi ilişkili risk faktörleri, mortalite üzerine etkili risk faktörleri ve maliyet analizi açısından değerlendirildi. Bulgular: Tek değişkenli analiz ile arteryel kateter varlığı, SAPS II skorunun yüksek olması, albümin seviyesi düşüklüğü, bakteremi öncesi karbapenem, kinolon, metronidazol, glikopeptid, aminoglikozid ve metronidazol kullanımı çoklu ilaç dirençli A. baumannii bakteremisi için risk faktörü olarak saptandı. Çok değişkenli analizde ise bakteremi öncesi karbapenem, kinolon ve metronidazol kullanımı ve SAPS II skoru bağımsız risk faktörleri olarak bulundu. Her iki grup arasında, 14 gün mortalite, 28 gün mortalite ve enfeksiyon ilişkili mortalite açısından anlamlı fark bulunmadı. Vaka grubunda eks olan ve yaşayan hastalar karşılaştırıldığında, tek değişkenli analizde: yaş, immünsüpresyon ve SAPS II skoru anlamlı bulunurken, çok değişkenli analizde immünsüpresyon, SAPS II skoru ve kan dolaşımı enfeksiyonu öncesi hospitalizasyon süresi bağımsız risk faktörleri olarak tespit edildi. Vaka grubunda immünsüpresyonu ve septik şok tablosu olan hastalarda sağkalım oranı olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptandı. Vaka ve kontrol grubunda hastanede yatış süresi, hospitalizasyon maliyeti ve antibiyotik maliyeti açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çoklu ilaç dirençli A. baumannii bakteremisinin önlenmesi için özellikle önceden kullanılan antibiyotiklerin uygun seçimi önemlidir. Bunun yanında nozokomiyal enfeksiyonların önlenmesi için enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Giriş: 4. baumannil is an important nosocomial pathogen caused high mortality. morbidity and medical cost. Target: In our study, risk factors associated with multidug resistance and mortality and cost analysis were evaluated retrospectively in patients with A. baumannii bacteramia in intensive care units. Results: In univariate analysis we found that arterial line, higher SAPS II score, lower albumin level, the previous use of carbapenem, quinolone, glycopeptide, aminoglycosid, and metronidazol were risk factors for multidrug resistance 4. baumannii bacteremia. In multivariate analysis previous use of carbapenem, quinolone and metronidazole, and SAPS II score were found as independent risk factors. [There was no statistically significant in 14-day mortality. 28-day mortality and infection releated mortality between two groups. In case group age, immunosupression, and SAPS II score were significant risk factors for mortality in univariate analysis. In multivariate analysis immunosupression, SAPS II score, and hospital stay until infection were independently associated with mortality in case group. In case group, we found lower survival rate in patients who had immunosupression and septic shock. In case and control group, duration of hospital stay, cost of hospitalization, and cost of antimicrobial therapy were not found statistically significant. Conclusion: It is particularly important that appropriate selection of previously used antibiotics for prevention bacteremia caused by multi-drug resistant 4. baumannil. In addition, for prevention of nosocomial infections, infection control precautions should be performed.