Orman fidanlıklarında (Ordu,Hendek ve Devrek) belirlenen yabancı otlar ve kimyasal savaşımları üzerine araştırmalar
Researches on weed species and their chemical control in hardwood seedling producer forest nurseries
- Tez No: 78200
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHİM ANŞİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Fidanlıkları, Kimyasal Ot Mücadelesi, Kayın, Meşe, Yabancı Ot Florası, Yabancı Ot Tohum Rezervi. VI, Forest nurseries, Chemical Weed Control, Beech, Oak, Weed flora, Seed Bank VII
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Silvikültür Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Bu çalışma 1992-1997 yılları arasında Devrek, Hendek ve Ordu Orman Fidanlıkları'nda, Kayın (Fagus orientalis Lipsky) ve Meşe [Quercus petraea (Mattuschka) Liebl] fidanlarında yürütülmüş, bu fidanlıkların yabancı ot florası ve topraktaki yabancı ot tohumlan belirlenmiş, ekim ve repikaj (şaşırtma) yastıklarında yabancı otlara karşı çeşitli herbisitler tesadüfi bloklar deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak denenmiştir. Survey çalışmalarında 34 familyaya ait toplam 177 tür belirlenmiştir. Bu türlerin % 46'sı tek yıllık, % 54'ü çok yıllıktır. Türlerin % 33'nün Compositae, % 25'nin Gramineae, kalanlarının da diğer familyalarda yer aldığı gözlenmiştir. Ekim yastıklarında çıkış öncesi olarak Chlorthal-dimethyl (10,0 kg/ha, 1 1,0 kg/ha, 12,0 kg/ha) ve Simazine (3,0 İt/ha, 4,0 İt/ha, 5,0 İt/ha); çıkış sonrası olarak Simazine (1,0 İt/ha, 2,0 İt/ha, 3,0 İt/ha), repikaj yastıklarında ise Simazine (1,0 lt/ha, 2,0 İt/ha, 3,0 İt/ha) ve Atrazine (3,0 kg/ha, 4,0 kg/ha, 5,0 kg/ha) dozlarda denenmiştir. İlaç uygulamalarının Kayın ve Meşe'de fidan sayısı, fidan boyu ve fidan kuru ağırlığı üzerine etkileri araştırılmış, olumsuz bir etki göstermedikleri belirlenmiştir. İlaç uygulamalarının tüm dozları parsellerde mevcut yabancı otlar üzerinde genellikle % 90 veya üzerinde etkili olmuşlardır. En düşük dozlar tavsiye edilir nitelikte bulunmuştur. Fidanlık topraklarındaki yabancı ot tohum miktarları ve bu tohumların toprak derinliklerine göre dağılımı belirlenmiştir. Ayrıca orman toprağı, hayvan gübresi, turba ile taşınan yabancı ot tohumlan belirlenmiştir. Ordu Fidanlığı'nda, 0-30 cm toprak derinliğinde ortalama yabancı ot tohum sayısı 53400 adet/m2, Hendek Fidanlığı'nda 48630 adet/m2, Devrek Fidanlığı'nda 27227 adet/m2 olarak saptanmıştır. Her üç fidanlıkta da, en fazla sayıda tohum 5-10 cm toprak derinliğinde bulunmuş ve tohumların % 85-90'nı ilk 0-20 cm toprak derinliğinde belirlenmiştir. Turba ile yabancı ot tohumu taşınmadığı, orman toprağı ve gübre ile çok sayıda yabancı ot tohumu taşındığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The study has been carried out during 1992-1997 in Devrek, Hendek and Ordu Forest Nurseries on Beech (Fagus orientalis Lipsky) and Oak [Quercus petraea (Mattuschka) Liebl] seedbeds. In this study, the weed flora of the nurseries has been determined and several herbicides have been tested as randomized block design in three replications against weeds in seedling and transplant beds. Totaly 177 species have been determined belong to 34 family in survey studies. 46 % of the weed species was annual and 54 % of them was perennial 33 % of the species belongs to Compositae, 25 % Gramineae and the rest of the species belong to other families. In seedling beds, Chlorthal dimethyl (10.0 kg/ha, 11.0 kg/ha, 12.0 kg/ha) and Simazine (3.0 1/ha, 4.0 1/ha, 5.0 1/ha), have been tested as pre-emergence; Simazine (1.0 1/ha, 2.0 1/ha, 3.0 1/ha) and Atrazine (3.0 kg/ha, 4.0 kg/ha, 5.0 kg/ha) have been tested as post-emergence herbicides. Either the herbicides or the dosages have not shown any adverse effect on the number of seedling emergence, seedling height and dry seedling weight. All dosages of the herbicides have given a weed control rate 90 % or over the lowest dosages have been found recommendable. The quantity and distribution of weed seeds according to the soil horizons have been determined. Also, weed seeds transported by forest soil, manure and turf have been determined. The quantity of weed seeds at 0-30 cm soil depth has been founded 53400 number/m2 in Ordu Nursery, 48630 number/m2'in Hendek Nursery, 27227 number/m2'in Devrek Nursery. The maximum quantity of weed seeds have been found at 5-10 cm soil depth, 85-90 % of weed seeds has been determined at 0-20 cm soil depth in all nurseries.lt has been determined that weed seeds have not been transported by turf, they have been transported great many by forest soil and manure.