International students career paths after graduation: Perceived challenges and opportunities
Uluslararası öğrencilerin mezuniyet sonrası kariyer yolları: Algılanan zorluklar ve fırsatlar
- Tez No: 782025
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÖHEYDA GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Öğrenciler, Kariyer, Zorluklar, Fırsatlar, Üniversite, Türkiye, International Student, Career, Challenges, Opportunities, University, Turkiye
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yükseköğrenimini tamamlamış Endonezyalı öğrencilerin mezuniyet sonrası kariyer edinim süreçlerine ilişkin deneyimlerinden yola çıkarak oluşturdukları görüşleri incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada mezunların iş dünyasına girerken karşılaştıkları zorluklar ve fırsatlar incelenerek, Türk üniversitelerinin ve kurumlarının bu süreçteki rollerini de katılımcıların algılarına göre araştırmaktadır. Çalışmada, nitel araştırma metodolojisi uygulanmış, veriler Google Meet ve Zoom Meeting aracılığıyla bireysel ve yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2017- 2022 yılları arasında Türk üniversitelerinden mezun olan 15 Endonezyalı oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre Türk üniversitelerinden mezun olan Endonezyalı öğrencilerin çoğunun eğitim geçmişlerine uygun kariyere sahip olduğu görülmektedir. Endonezyalı öğrencilerin eğitim ile ilgili Türkiye hakkındaki görüşleri olumludur, mezunların olumlu bir iş algısı vardır. Mezunlar, Türk diploması sahibi olarak Türkiye ve Endonezya'da çalışma olanağına sahiptir. Bu fırsatlar mezunların sahip oldukları beceri, yetenek ve ağlarla ilgilidir. Ancak Türk devletinin ilgili kurumlarının mezunlar için sunduğu iş olanakları, turizm, eğitim ve hizmet gibi bazı alanlarda hala sınırlıdır. Ortalama olarak mezunlar mezun olduktan sonraki 6 ay içinde iş bulabilmektedirler. Mezunların iş bulmada karşılaştıkları zorluklar, sınırlı istihdam olanakları, idari sorunlar, dil engelleri, iş deneyimi eksikliği ve iş yönetmeliği sorunlarıdır. Mezunlar bu zorlukların üstesinden gelmek için profesyonel ilişki ağı kurma, kişisel marka oluşturma ve işe dayalı becerileri kullanmaktadır. Araştırma bulguları, devletin ilgili kurumlarının mezunların kariyerlerini desteklemede önemli bir rol oynamadığını gösterdi. Çalışmanın bulguları, yüksek öğretim kurumlarına , Türk devletinin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına (YTB), aday Endonezyalı öğrencilere ve gelecekteki araştırmacılara öneriler ve çıkarımlar sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the view of Indonesian students as alumni of Turkish Universities perceived career paths after graduation. The challenges and opportunities they face in entering the world of work are explored and the extent of the role of Turkish universities and government in assisting alumni's careers. Qualitative research methodology was applied in this study, with individual and semi-structured interview techniques conducted via Google Meet and Zoom Meeting. The sample were 15 indonesian students who graduated from Turkish universities around 2017-2022. The results showed most of Indonesian students who graduated from Turkish universities had career paths that matched their study background. The views of Indonesian students about Turkiye as a country of study are positive. Alumni as Turkish diploma holders have the opportunity to work in Turkiye and Indonesia. However job opportunities from the Turkish government for alumni are still limited in a number of fields such as tourism, education and services. In the average alumni are able to find jobs within 6 months after graduation. The challenges faced by alumni in finding work are limited employment opportunities, administrative problems, language barriers, lack of work experience and work regulatory issues. To overcome these challenges alumni use networking, self-branding and work based skills. Results showed, institutions and the government have not played a significant role in supporting alumni careers. Based on the findings of the study recommendations and implications were provided to the higher education institutions in Turkiye, Turkish government, Presidency of the Turks Abroad and Related Communities (YTB), prospective Indonesian students and future researchers.