Mirza Alim Mahdûm Hacı'nın 'Tarih-i Türkistan' adlı eserinin tercüme ve değerlendirmesi
Translation and evaluation of Mirza Alim Mahdûm Haji's 'Tarih-i Turkistan'
- Tez No: 782086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA ORSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mirza Âlim Mahdum Hacı, Hokand Hanlığı, Hudayar Han Dönemi, Buhara ve Hive Hanlıkları, Rus İşgali, Mirza Âlim Mahdum Haji, Kokand KHan'ate, Hudayar Khan Period, Bukhara and Khiva KHan'ates, Russian Occupation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 503
Özet
Özbeklerden Ming Hanedanı'nın Türkistan'da kurmuş olduğu Hokand Hanlığı (1709-1876) teşekkülünden yıkılışına kadar birçok zorlukla karşılaşmıştır. Buhara Emirliği ile bitmek bilmeyen hâkimiyet mücadelesi kimi zaman Hive Hanlığı kimi zamanda çevre boy ve aşiretlerle yer değiştirmiştir. Bu kargaşa ortamı vilayetlerin sosyo-ekonomik boyutunu, ilmî ve maarifî yönünü oldukça etkilemiştir. Ortaya çıkan güvensizlik ortamında ticarî hayatın gerilemeye başlamasına aynı zamanda sürekli savaş durumdan dolayı askerî anlamda da yenilenememeyi beraberinde getirmiştir. Hudayar Han dönemi (1845-53/1862-63/1865-75) bu etkilerin en çok hissedildiği dönemdir. Ticarî ilişkiler sayesinde Rusya ile ilişkileri canlı tutan hanlıklar, biraz zaman sonra şehirlerinin ellerinden çıkmasıyla karşı karşıya kalmışladır. Hokand Hanlığı'nda kâtip olarak görev yapan Mirza Âlim Mahdûm Hacı, yakından takip ettiği tüm bu gelişmeleri“Tarih-i Türkistan”adlı eserinde anlatmıştır.
Özet (Çeviri)
The Kokand Khanate (1709-1876), which was founded by the Ming Dynasty from the Uzbeks in Turkestan, faced many difficulties from its formation to its collapse. The endless struggle for domination with the Bukhara Emirate sometimes replaced the Khiva Khanate and sometimes the surrounding tribes and tribes. This environment of turmoil has greatly affected the socio-economic dimension, scientific and educational aspects of the provinces. In the emerging insecurity environment, the decline of commercial life also brought along the inability to renew itself in the military sense due to the constant war situation. The period of Hudayar Khan (1845-58/1862-63/1865-75) is the period when these effects were felt the most. The khanates, which kept relations with Russia alive thanks to commercial relations, faced the loss of their cities after a while. Mirza Âlim Mahdûm Hacı, who served as a clerk in the Khanate of Kokand, described all these developments, which he followed closely, in his work“Tarih-i Türkistan”.