Venöz aysbergin terapötik sürecinde randomize kontrollü klinik çalışma CEAP:C1 evresindeki kronik venöz hastalığın tedavisinde farklı yöntemlerin klinik sonuçlara etkileri
Venöz Aysbergin Terapötik Sürecinde Randomize Kontrollü Klinik Çalışma
- Tez No: 782105
- Danışmanlar: PROF. DR. YİĞİT AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kronik venöz yetmezlik, kronik venöz hastalık, radyofre, Chronic venous insufficiency, chronic venous disease, radiofrequenc
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Kronik venöz hastalık (KVH), bireysel ve sosyoekonomik yükleriyle özellikle Batı ülkelerinde yaşam kalitesini etkileyen ciddi, sakatlayıcı bir durumdur. Hastalık, klinik, etiyolojik, anatomik ve patofizyolojik olarak tanımlanmıştır (CEAP).Bu sınıflamada, klinik C1 bulguları olan telanjiektazi ve retikülektazi, hasta lokasyon (uyluk laterali vetozluk alanında ['gaiter area'] yerleşen) ve semptomatolojisine göre, -ciddi derin venöz yetmezliğin belirteci olabileceği için-,“venöz aysberg (buzdağı)”olarak adlandırılır. Telanjiektazi ve retiküler venler semptomatik (C1s) ya da asemptomatik (C1a) olabilirler. Terapötik süreç, medikal tedavi ve radyofrekans tedavisini kapsar.Biz, hem klinik sonuçlarını açınsamayı hedeflediğimiz termokoagülasyon yöntemi kullanarak, hemde medikal tedavi ile yalnızca erken dönemde C1a/s KVH'ı tedavi etmekle kalmayıp, önlem alınmadığında hastalar için nihai sakatlayıcı sonuçlarının (C3-C6) farkındalığını yaratarak 'terapötik profilaksi'yide amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'ndan (2017/103) onay alındıktan sonra yürütülen bu çalışmaya, Erciyes Varis Tedavi Merkezi (EVİM) 'ne başvuran ayaktan tedavi edilen, bilgilendirilmiş gönüllü olur formu onayı alınmış CEAP sınıflamasına göre C1s/a olan KVH'lı bağımsız üç ayrı grup olacak şekilde toplam 90 hasta çalışmaya alınması planlandı. Gruplar tedavilerine göre;1. Grup, 27.12-MHz Radyofrekans tedavisi, VAD tedavisi (Kalsiyum dobesilat), işlem sonrası kompresyon tedavisi ( Class 1), antistaz egzersizlerinden oluşan tedavilerden oluşuyordu. 2.Grup, VAD tedavisi, kompresyontedavisi, antistaz egzersiz tedavilerinden oluşurken 3.Grup, Lazer tedavisi, VAD tedavisi, işlem sonrası kompresyon tedavisi, antistaz egzersiz tedavilerinden oluşuyordu. Ancak çalışma başında 3.Grup hastaların ilk ikisinde komplikasyon olması üzerine 3.Grup çalışmadan çıkarıldı. Çalışmaya median yaşı 41 (35,25-46) olan 61 (% 50,8)'sı kadın 59 (% 49,16)'u erkek toplamda120 hasta dahil edildi. Katılımcılar randomizasyon yöntemiyle her grupta 60 kişi olacak şekilde, radyofrekans grubu ve yaşam tarzı grubu olarak ikiye ayrıldı. Tedavi öncesi hastaların; demografik veklinik verileri: Yaş, cins, aile öyküsü, doğum yapma, meslek, tütün kullanımı, 'Body mass index' (BMI), bel/basen oranı (BBO); CEAP, VCSS, VDS değerleri kaydedildi. Tedavi öncesi ve sonrası ağrının değerlendirilmesinde görsel analog skoru (VAS 'Vısuel Analog Score') kullanılmış olup, 0-10 arasında derecelendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1.gruptaki hastaların yaşlarının median değeri 40 (33,25-44), 2. gruptaki hastaların ise 42 (37-49,5) olarak bulundu. Tüm hastaların medyan değerine bakıldığında ise 41 ( 35,25-46) olarak bulundu. Katılımcılar çalışma şekilerine göre değerlendirildi ve 1.gruptaki hastaların 32'sinin (%53,3) ayakta, 28'inin (%46,7) oturarak, 2.gruptaki hastaların ise 25'i (% 41,7) ayakta, 35'inin (%58,3) oturarak çalışılan meslek grupları olduğu görüldü. Sonuç: Toplumun genç ve üretken kesimde KVH prevalansı önemli ölçüde yüksek olup, bu durumun; özellikle bilinen risk faktörlerini taşıyanlarda tanı ve tedavisi çok daha zor ve maliyeti yüksek olan kronik venöz yetmezliğe (KVY) dönüşmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu nedenle profilaksisi tedavisinden daha ucuz olan KVH'nın; risk faktörlerinin ortadan kaldırılması, venöz bozuklukların önlenmesi, erken tanı ve tedavisi ile bireysel bir bozukluktan ülke ekonomisini etkileyen toplumsal bir hastalığa dönüşmesi engellenmiş olur.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Chronic venous disease (CVD) is a serious, crippling condition affecting individual and socioeconomic burdens, especially quality of life in Western countries. The disease has been defined clinically, etiologically, anatomically and pathophysiologically (CEAP). In this classification, telangiectasia and reticulectasia with clinical signs of C1, patient location (located in the lateral vein of the thigh ['gaiter area']) and, according to the symptomatology, severe deep venous insufficiency As it may be a marker,“venous aysberg (iceberg)”is called. Telangiectasia and reticular veins can be symptomatic (C1s) or asymptomatic (C1a). Therapeutic process includes medical therapy and radiofrequency therapy. We not only treat early C1a / s CVD with both thermocoagulation, which we aim to clarify its clinical results, but also with medical therapy, but the final disabling results for patients (C3-C6) are not taken. We aimed at 'therapeutic prophylaxis' by creating awareness. Patients and Methods: This study was carried out after approval from Erciyes University Medical Faculty Ethics Committee (2017/103). 90 patients were planned to be included in the study. Groups according to treatment 1. The group consisted of 27.12-MHz radiofrequency therapy, VAD therapy (calcium dobesilat), post-procedure compression therapy (Class 1), and antistasis exercises. Group 2 consisted of VAD therapy, compression therapy, antistasis exercise therapies, while Group 3 consisted of laser therapy, VAD therapy, post-procedure compression therapy, and antistasis exercise therapies. However, at the beginning of the study, Group 3 was excluded because the first two patients had complications. A total of 120 patients with a median age of 41 (35.25-46), 61 (50.8%) and 59 women (49.16%) were included in the study. Participants were divided into two groups as radiofrequency group and lifestyle group. Demographic and clinical data of pre-treatment patients: age, gender, family history, birth, occupation, tobacco use, mass Body mass index '(BMI), waist / basin ratio (BBO); CEAP, VCSS, VDS values were recorded. Visual analog score (VAS) was used to evaluate pain before and after treatment and was graded between 0-10. Results: The median values of the patients in the first group included in the study were 40 (33,25-44) and 42 (37-49,5) in the second group. The median value of all patients was 41 (35,25-46). Participants were evaluated according to the study methods (53.3%) of the first group patients were standing, 28 (46.7%) were sitting, and 25 (41.7%) of the second group were standing, 35 (58.3%) were occupational groups. Conclusions: The prevalence of CVD in the young and productive population of the society is significantly high; especially those with known risk factors are more likely to develop into chronic venous insufficiency (CVD), which is much more difficult to diagnose and treat. Therefore, CVS is less expensive than prophylaxis treatment; Elimination of risk factors, prevention of venous disorders, early diagnosis and treatment prevent the transformation from an individual disorder to a social disease affecting the national economy.