Elektronik ticarette hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların hukuki sorumlulukları
Liabilities of service providers and intermediary service providers on electronic commerce
  1. Tez No: 782121
  2. Yazar: BÜŞRA KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Hizmet Sağlayıcı, Aracı Hizmet Sağlayıcı, Hizmet Sağlayıcının Yükümlülükleri, Aracı Hizmet Sağlayıcının Yükümlülükleri, Sorumluluk Hukuku, Bilişim Hukuku, Borçlar Hukuku, Electronic Commerce, Service Provider, Intermediary Service Provider, Service Provider's Obligations, Intermediary Service Provider's Obligations, Liability Law, Information Technology Law, Law of Obligations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkan elektronik ticaret, yeni kavramları ve hukuk alanında yeni sorunları beraberinde getirmiştir. İşlemlerin elektronik ortamda yapılması, tarafların bir araya gelmemesi, muhatabının bilinmemesi gibi nedenler elektronik ticarete münhasır sorunlar ortaya çıkarmıştır. Bu sorunların önüne geçilebilmesi, güvenli ve şeffaf bir elektronik ticaret ortamı oluşturulabilmesi için elektronik ticaret alanında hukuki düzenlemeler yapılmıştır. Ülkemizde de Avrupa Birliğinin 2000/31/EG Elektronik Ticaret Direktifi esas alınarak hazırlanan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanunda temel olarak hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmada temel olarak elektronik ticaretin ana aktörleri olan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde doğabilecek hukuki sorumlulukları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde elektronik ticaretle ilgili genel hususlar ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde elektronik ticaretin taraflarını oluşturan hizmet sağlayıcı, aracı hizmet sağlayıcı ve alıcı kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların elektronik ticaret mevzuatı çerçevesinde yasal yükümlülükleri incelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümde de hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların yükümlüklerini ihlal etmeleri halinde doğabilecek sorumlulukları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Electronic commerce, which emerged with the development of information technologies, has brought forth new concepts and challenges in the field of law. The reasons, such as conducting transactions electronically, lack of physical interaction between parties, and uncertainty about the recipient, have created specific problems for electronic commerce. To prevent these problems and establish a safe and transparent environment for electronic commerce, legal regulations have been established. In our country, the Law No. 6563 on the Regulation of Electronic Commerce, which was based on the 2000/31/EG Electronic Commerce Directive of the European Union, entered into force. This law primarily regulates the service providers and intermediary service providers in electronic commerce. The study aims to determine the potential legal responsibilities that may arise if the service providers and intermediary service providers, who are the main actors in electronic commerce, fail to fulfill their obligations. The study is divided into three parts. In the first part, general issues related to electronic commerce and the concepts of service provider, intermediary service provider, and buyer, which are the parties of electronic commerce within the framework of the Law No. 6563 on the Regulation of Electronic Commerce, are discussed. In the second part, the legal obligations of service providers and intermediary service providers under electronic commerce legislation are examined. Finally, in the third chapter, the responsibilities of service providers and intermediary service providers in case of violation of their obligations are evaluated.