Elektronik ticarette aracı hizmet sağlayıcı sözleşmesi
Intermediary service provider contract in electronic commerce
  1. Tez No: 901570
  2. Yazar: PELİN İREM KIRMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Hizmet Sağlayıcı, Aracı Hizmet Sağlayıcı, Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcı, Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı, Aracı Hizmet Sağlayıcı Sözleşmesi, Bilişim Hukuku, Borçlar Hukuku, Electronic Commerce, Service Provider, Intermediary Service Provider, Electronic Commerce Service Provider, Electronic Commerce Intermediary Service Provider, The Intermediary Service Provider Contract, Information Technology Law, Law of Obligations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Elektronik ticaretin klasik ticaret yöntemlerine göre hem alıcılar hem de satıcılar bakımından birçok avantajı bulunmaktadır. İşletmeler elektronik ticareti tercih ederek maliyet ve zaman bakımından tasarruf etmekte, mal ve hizmetlerinin kolay bir şekilde daha fazla alıcıya ulaşmasını sağlamaktadır. Alıcılar ise coğrafi sınırlara bağlı olmadan kolay bir şekilde daha fazla mal ve hizmete ulaşabilmekte, ulaştıkları mal ve hizmetleri kolaylıkla karşılaştırma imkânı bulmaktadırlar. Bu avantajlar sayesinde günümüzde elektronik ticaretin hacmi dünyada ve Türkiye'de oldukça genişlemiştir. Tüketicilerin fiziki mağazalara gitmek yerine elektronik ortamda alışveriş yapmayı tercih etmesi işletmelerin de online satış yolunu tercih etmesine yol açmıştır. İşletmeler kendilerine ait elektronik ortamda satış yapabilir ya da başka kişilere ait elektronik ortam aracılığıyla da satış yapabilir. Başkalarına ait elektronik ortam aracılığıyla alıcılarla buluşup satış yapmaları aracı hizmet sağlayıcı sözleşmesinin konusunu oluşturmaktadır. Burada işletmeler hizmet sağlayıcı sıfatında olur iken işletmelere elektronik ortam sağlayanlar aracı hizmet sağlayıcı sıfatındadır. Çalışmamızda aracı hizmet sağlayıcı sözleşmesi incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde elektronik ticaretin temel kavramlarına ilişkin genel bilgiler verilmiş ve elektronik ticarete ilişkin mevzuat incelenmiştir. İkinci bölümde aracı hizmet sağlayıcı sözleşmesinin tanımı yapılmış, tarafları açıklanmış ve hukuki niteliği değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde sözleşmenin kurulması, geçerlilik şartları ve sözleşmenin taraflarının yükümlülükleri de açıklanmıştır. Son bölümde, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerine uymamasından ötürü doğan sorumlulukları incelenmiş ve aracı hizmet sağlayıcı sözleşmesinin sona erme sebepleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Electronic commerce has many advantages for both buyers and sellers compared to classical trading methods. By choosing electronic commerce, businesses save money and time and ensure that their goods and services reach more buyers more easily. Buyers can easily access more goods and services regardless of geographical borders, and they have the opportunity to easily compare the goods and services they access. Through these advantages, the volume of electronic commerce today has expanded considerably in the world and in Türkiye. The fact that consumers prefers online shopping instead of going to physical stores has also led business owners to prefer online sales. Businesses can use their own electronic platform or sell through other people's electronic platform. Meeting with consumers and and selling through electronic platforms belonging to others constitutes the solution of the intermediary service provider contract. In this contract, businesses act as service providers and those who provide electronic platform to businesses act as intermediary service providers. In our study, the intermediary service provider contract was examined. The study consists of four parts. In the first part general information about the basic concepts of electronic commerce is given and the legislation on electronic commerce is examined. In the second part the intermediary service provider contract is defined, its parties are explained and its legal nature is evaluated. In addition, the establishment of the contract, its validity conditions and the obligations of the parties are also explained in this part. In the last part of the study, the responsibilities of service providers and intermediary service providers arising from their failure to comply with their obligations are examined and the reasons for the termination of the intermediary service provider contract are discussed.