LGS matematik sorularının MATH taksonomisi ve öğrenme alanlarına göre incelenmesi
Analysis of LGS mathematics questions according to MATH taxonomy and learning domains
  1. Tez No: 782145
  2. Yazar: İLGİN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP EKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: LGS, Math taksonomisi, Öğrenme alanı, LGS, Math taxonomy, Learning domain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın Bu araştırmanın amacı, 2018 yılı ile 2022 yılları arasında LGS sınavında sorulan 100 adet matematik sorusunun, MATH taksonomisi kategori ve gruplarına ve öğrenme alanlarına göre analizinin yapılmasıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Veri analizinde frekans, yüzde hesapları ve ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, LGS sınavı matematik sorularının en fazla“Sayılar ve İşlemler”ile“Cebir”öğrenme alanlarında olduğu tespit edilmiştir. LGS sınavı matematik sorularının öğrenme alanlarına göre dağılımında yıllara göre anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre LGS sınavı matematik sorularının MATH taksonomisi grup ve kategorilerine göre analizinde, en fazla B ve C gruplarından soruların yer aldığı ve bu gruplardan da en çok B2“Yeni Durumlara Uyarlama”ve C2“Çıkarımlar, Tahmin ve Karşılaştırmalar”kategorilerinde yer aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze 100 mathematics questions asked in the LGS exam between 2018 and 2022 according to MATH taxonomy categories and groups and learning domains. Document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. Frequency, percentage calculations and chi-square test were used in data analysis. According to the results obtained in the research, it has been determined that the mathematics questions in the LGS exam are mostly in the learning domains of“Numbers and Operations”and“Algebra”. It has been observed that there is a significant difference according to years in the distribution of LGS exam mathematics questions according to learning domains. According to the results of the research, in the analysis of the LGS exam math questions according to the MATH taxonomy groups and categories, it was determined that the questions from groups B and C were the most, and from these groups, they were mostly in the B2“Adaptation to New Situations”and C2“Inferences, Estimates and Comparisons”categories.