Örgüt ikliminde personel güçlendirmenin örgütsel çeviklik üzerine etkisi
The effect of empowerment on organizational agility in organizational climate
  1. Tez No: 782212
  2. Yazar: IŞIL SEYRANİ AKTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel Çeviklik, Personel Güçlendirme, Örgüt Kültürü, Örgüt İklimi, Organization, Organizational Agility, Empowerment, Organizational Culture, Organizational Climate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Örgütlerin, küreselleşme, hızlı teknolojik gelişmeler, inovasyon ve yıkıcı iş modelleri, sürekli değişen tüketici tercihleri gibi farklı birçok değişkenin yer aldığı pazarda ortaya çıkan küresel fırsatlardan yararlanabilmeleri, başarı ve sürekliliğini garanti etmeleri açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle etkin, verimli ve çevik iş süreçlerine, esnek ve güçlendirilmiş organizasyonel yapıya, değişime açık iş gücüne, çevik ağlara ve ortaklara, kolayca uyarlanabilir teknolojiye sahip olmaları gerekmektedir. Değişkenlere başarılı bir şekilde uyum, çevik organizasyonel etkinleştiriciler, yetenekler ve uygulamalar gerektirmektedir. Bu bağlamda çalışmaya konu olan personel güçlendirmenin, örgütlerin organizasyonel yapılarında esnekliği artırmakla beraber rekabet ortamında daha hızlı ve daha uygun tepkiler vermesini sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışma modern organizasyonel yapının unsurları arasında yer alan personel güçlendirmenin modern sonrası yaklaşımın gereği olarak karşımıza çıkan örgütsel çeviklik üzerindeki rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca çalışma, personel güçlendirme kavramını hem sosyo-yapısal hem de psikolojik-motivasyonel boyutları açısından ele alarak, kavramın örgütsel çeviklik üzerindeki etkisinin daha geniş bir perspektiften incelenip aralarındaki ilişkinin ortaya koyulmasını ve bu ilişkinin oluşturulan örgüt kültürü ve örgüt iklimi bağlamında değerlendirilmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte çalışmanın sonucu, örgütsel performansın ve rekabet yeteneklerinin artırılmasında etkisi olan personel güçlendirmeye bağlı gelişen örgütsel çevikliğin örgüt sürekliliği üzerindeki önemini de vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
It is important for organizations to take advantage of the global opportunities that arise in the market where many different variables such as globalization, rapid technological developments, innovation and disruptive business models, and ever-changing consumer preferences are in order to ensure their success and continuity. For this reason, they need to have effective, efficient and agile business processes, a flexible and strengthened organizational structure, a workforce that is open to change, agile networks and partners, and easily adaptable technology. Successful adaptation to variables requires agile organizational enablers, capabilities and practices. In this regard, it is thought that the empowerment, which is the subject of the study, will increase the flexibility in the organizational structures of the organizations, as well as provide faster and more appropriate responses in the competitive environment. This study was conducted to examine the role of empowerment, which is among the elements of modern organizational structure, on organizational agility, which is a requirement of the post-modern approach. In addition, the study deals with the concept of personnel empowerment in terms of both socio-structural and psychological-motivational dimensions, examining the effect of the concept on organizational agility from a wider perspective, revealing the relationship between them and evaluating this relationship in the regard of the organizational culture and organizational climate. Besides, the result of the study also emphasizes the importance of organizational agility, which develops due to empowerment, which has an effect on increasing organizational performance and competitive abilities, on organizational continuity.