Üstün yetenekli olan ve olmayan öğrencilerin cebir öğrenme alanı kazanım edinimleri ve problem kurma becerileri: Müfredat sıkıştırmanın etkisi
Gifted and non-gifted students' acquisition of learning outcomes and problem posing skills in algebra: The effect of curriculum compacting
  1. Tez No: 782213
  2. Yazar: HÜSEYİN TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSEN YAZICI, DOÇ. DR. AHMET BİLDİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müfredat sıkıştırma, Problem kurma, Üstün yetenekli, Curriculum compacting, Gifted, Problem posing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Amaç: Bu araştırma müfredat sıkıştırma uygulamasının üstün yetenekli olan ve üstün yetenekli olmayan öğrencilerde cebir öğrenme alanı ve problem kurma becerilerindeki değişimi gözlemlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması seçilmiştir. Araştırma, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında Aydın ilinde öğrenime devam eden iki üstün yetenekli, iki parlak ve iki tipik gelişim gösteren olmak üzere toplam 6 öğrenci ile yürütülmüştür. Her bir öğrenciyle 10 hafta boyunca bireysel olarak çalışma yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak; cebir kazanım değerlendirme testi, cebir kazanım kontrol listesi ve problem kurma çalışma kâğıdı kullanılmıştır. Veri analizinde içerik analizi, müfredata dayalı değerlendirme kullanılmıştır. Bulgular: Üstün yetenekli ve parlak gelişim gösteren öğrencilerin bir üst sınıf seviyesinden cebir kazanımlarını edinebildiği görülmüştür. Tipik gelişim gösteren öğrencilerin bir üst sınıf seviyesinden cebir kazanımlarını edinemediği görülmüştür. Problem kurma becerileri bağlamında her kategorideki öğrencinin cebir öğrenme alanını kullanma sıklığının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda üstün yetenekli öğrenciler ve parlak öğrencilerde müfredat sıkıştırmanın bir üst sınıf düzeyindeki cebir kazanımlarını edinmesinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to observe the changes in the algebra learning domain and problem-posing skills of gifted and non-gifted students due to curriculum compacting. Material and Method: A case study was selected as the method of the study from qualitative research methods. The study was conducted with a total of six students, two gifted, two bright and two normally developing students, who were studying in Aydın province in the 2021-2022 academic year. The study was conducted individually with each student for ten weeks. The Algebra acquisition assessment test, algebra acquisition checklist and problem-posing worksheet were used as data collection tools. Content analysis and curriculum-based assessment were used in data analysis. Findings: It was observed that gifted and brightly developing students were able to acquire the algebra outcomes of the next grade level with the intervention. It was observed that normally developing students weren't able to acquire algebra outcomes from the next grade level. In the context of problem-posing skills, it was concluded that the frequency of using the algebra learning domain increased in each category of students. Conclusion: As a result of the study, it was concluded that curriculum compacting was effective in the acquisition of algebraic outcomes at the next grade level for gifted students and bright students.