Kompulsif çevrimiçi satın almanın yordayıcıları: Benlik saygısı, sosyal karşılaştırma, mükemmeliyetçilik ve psikolojik belirtiler
Predictors of compulsive buying: Self-esteem, perfectionism, social comparison and psychological symptoms
- Tez No: 782216
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN CEM ÇIRAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kompulsif çevrimiçi satın alma, Benlik saygısı, Mükemmeliyetçilik, Sosyal karşılaştırma, Psikolojik belirtiler, Compulsive online buying, self-esteem, perfectionism, social comparison, psychological symptoms
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Mevcut araştırmada bireylerin kompulsif çevrimiçi satın alma düzeyleri üzerinde benlik saygısı, mükemmeliyetçilik, sosyal karşılaştırma ve psikolojik belirtilerin yordayıcı gücünü test etmek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini oluşturan 18-65 yaş aralığında 254 katılımcı, Bilgilendirilmiş Onam Formu'nu onayladıktan sonra veri toplama araçları olan Demografik Bilgi Formu, Kompulsif Çevrimiçi Satın Alma Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği Kısa Formu'nu doldurmuştur. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla SPSS kullanılarak hiyerarşik regresyon analizi yürütülmüştür. Analiz bulgularına göre demografik özelliklerden cinsiyet ile benlik saygısı, mükemmeliyetçilik ve psikolojik belirtiler kompulsif çevrimiçi satın alma davranışını anlamlı düzeyde yordamaktadır. Analize dahil edilen diğer demografik özellikler (yaş, eğitim düzeyi, ilişki durumu, gelir seviyesi) ve sosyal karşılaştırmanın yordayıcılığı bulunmamıştır. Bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve son olarak çalışmanın sınırlılıklarına değinilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The current study aims to test the predictive role of self-esteem, perfectionism, social comparison and psychological symptoms on compulsive online buying. 254 participants, between the ages of 18-65, who consists of the sample of the study, signed the informed consent form and filled out the scales of the study which are Compulsive Online Buying Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, Perfectionism Scale, Social Comparison Scale and Depression Anxiety Stress Scale Short Form. Hierarchical regression analyses were conducted on SPSS in order to test the hypothesis of the study. According to the results, gender, self-esteem, perfectionism and psychological symptoms significantly predict compulsive online buying but demographic variables, other than gender, and social comparison seemed not predict the compulsive online buying. The results of the study were discussed within the framework of the literature.