Le rôle des tribunaux pénaux internationaux ad hoc et de la responsabilité pénale individuelle dans la mise en œuvre du droit cosmopolitique: Une analyse autour du TPIY et du TPIR
Kozmopolit hukukun uygulanmasında ad hoc nitelikli uluslararası ceza mahkemelerinin ve bireysel cezai sorumluluğun rolü: EYUCM ve RUCM çerçevesinde bir analiz
- Tez No: 782237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ KULALI MARTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası ceza mahkemeleri, kozmopolit hukuk, Yugoslavya, Ruanda, bireysel cezai sorumluluk, EYUCM, RUCM
- Yıl: 2023
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana savaşlar ve çatışmalar, çeşitli insan gruplarının acı çekmesine neden olan bir gerçeklik olarak devam etmektedir. Savaşlar ve çatışmalar sırasında işlenen bazı suçlar, tüm insanlığın vicdanını yaralamaktadır. Bu durum, bazı suçların ulus devletlerin sınırlarının ötesine geçip geçmediği ve tüm insanlığı etkileyen bir sorun haline gelip gelmediği konusundaki tartışmaları beslemektedir. Özellikle iki dünya savaşının ortaya çıkmasından sonra, söz konusu tartışmalara paralel olarak, savaş suçlularının yargılanması için sınır aşan nitelikte yargı kurumları oluşturulmasının gerekliliği sorgulanmaya başlanmıştır. Temelleri 18. yüzyıla kadar uzanan bu düşünceye Kantçı kozmopolit hukukta rastlanabilmektedir. Bu düşünceye göre çatışmalar sırasında sivillerin maruz bırakıldığı zulümleri cezalandırmak için yerel çözümleri, yani ulus devletlerin sınırlarını aşan bir yargı sistemi kurmak gerekir, çünkü bu barbarlıklar evrensel bir özelliğe sahiptir. İki dünya savaşından sonra uluslararası toplum, Immanuel Kant'ın ve çağdaşlarının düşüncesine uygun olarak, barbarlıklardan sorumlu olanları cezalandırmak için çeşitli önlemler almak durumunda kalmıştır. Böylelikle II. Dünya Savaşı'nın sonunda, Japon ve Nazi savaş suçlularını bireysel cezai sorumluluk ilkesiyle yargılamak için uluslararası ve ad hoc nitelikteki yargı kurumlarının ilk örnekleri oluşturulmuştur. Bu çabalar sayesinde uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin kodifikasyonu ve suçluların yargılanmasında tarihsel bir ilerleme kaydedilmiştir. 90'lı yıllarda ise uluslararası toplum, Yugoslav ve Ruandalı savaş suçlularını bireysel cezai sorumluluk prensibi çerçevesinde yargılamak için ad hoc nitelikli uluslararası mahkemeler kurma ihtiyacıyla karşı karşıya kalmıştır. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (EYUCM) ve Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi (RUCM), sivillerin acı çekmesine neden olan eylemleri işleyen üst düzey askeri yetkililerin adalete teslim edilmesini sağlamak için kurulmuştur. Her iki mahkeme, uluslararası suçların kodifikasyonuna katkıda bulunmuş ve kozmopolit hukuk ilkelerinin hayata geçirilmesini desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of human history, wars and conflicts have persisted as a reality causing the suffering of certain groups of individuals. Some acts committed during wars and conflicts have always had peculiarities that go so far as to injure the conscience of all humanity. This fact fuels debates about whether certain crimes go beyond the borders of nation-states and become a problem that affects the whole of humanity. In parallel with these debates, especially after the outbreak of two wars on a global scale, the international community began to question the need to create judicial institutions of a transnational character. In fact, the bases of this thought go back to the 18th century and can be found in Kant's cosmopolitan law. According to this thought, it is necessary to establish a judicial system surpassing local solutions, in other words the borders of nation-states, in order to ensure the punishment of the worst atrocities inflicted on civilians during conflicts, since these barbarities have a universal characteristic. After the two world wars, in accordance with the thought of Immanuel Kant and that of his contemporaries, the international community came up against the need to take measures to punish the responsibles of barbarities. Thus, at the end of World War II, the first examples of judicial institutions of an international and ad hoc character were created to judge Japanese and Nazi war criminals through the principle of individual criminal responsibility. Thanks to these efforts, historical progress has been made in the codification of international humanitarian law and the judgement of war criminals. In the 90s, the international community re-encountered the need to establish ad hoc tribunals to judge Yugoslav and Rwandan war criminals around individual criminal responsibility. The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) and the International Criminal Tribunal for Rwanda (ICTR) were established to ensure that senior military officials who caused the suffering of civilians are brought to justice. These two tribunals contributed to the efforts to codify international crimes and thus supported the implementation of the principles of cosmopolitan law. Key-words: International criminal tribunals, cosmopolitan law, Yugoslavia, Rwanda, individual criminal responsibility, ICTY, ICTR Depuis le début de l'histoire de l'humanité, les guerres et les conflits persistent en tant qu'une réalité causant la souffrance de certains groupes d'individus. Certains actes commis durant les guerres et les conflits disposent depuis toujours des particularités qui vont jusqu'à blesser la conscience de toute l'humanité. Ce fait alimente les débats sur la question de savoir si certains crimes dépassent les frontières des États-nations et deviennent un problème qui affecte l'humanité toute entière. Parallèlement à ces débats, surtout après l'éclatement de deux guerres à l'échelle mondiale, on s'est mis à questionner la nécessité de créer des institutions judiciaires de caractère transnational. En vrai, les bases de cette pensée vont jusqu'au 18eme siècle et peuvent être rencontrés dans le droit cosmopolitique kantien. Selon cette pensée, il est nécessaire de fonder un système judiciaire surpassant les solutions locales, autrement dit les frontières des États-nations, afin d'assurer la punition de pires atrocités infligées aux civils durant les conflits, étant donné que ces barbaries disposent d'une caractéristique universelle. Après les deux guerres mondiales, conformément à la pensée d'Emmanuel Kant et à celle de ses contemporains, la communauté internationale s'est heurtée à la nécessité de prendre des mesures pour punir les responsables des barbaries. Ainsi, à la fin de la Seconde Guerre mondiale, les premiers exemples d'institutions juridiques de caractère international et ad hoc ont été créées pour juger les criminels de guerre japonais et nazis à travers le principe de la responsabilité pénale individuelle. Grâce à ces efforts, un progrès historique a été fait dans la codification des violations du droit international humanitaire et le jugement des criminels. Dans les années 90, la communauté internationale a de nouveau heurté à la nécessité d'établir des tribunaux ad hoc, de manière à juger les criminels de guerre yougoslaves et rwandais autour de la responsabilité pénale individuelle. Le Tribunal Pénal International pour l'ex-Yougoslavie (TPIY) et le Tribunal Pénal International pour le Rwanda (TPIR) ont été créés pour veiller à ce que les hauts responsables militaires ayant causé la souffrance des civils soient traduits en justice. Ces deux tribunaux ont contribué aux efforts de codification des crimes internationaux et ont ainsi soutenu la mise en œuvre des principes du droit cosmopolitique. Mots-clés: Tribunaux pénaux internationaux, droit cosmopolitique, Yougoslavie, Rwanda, responsabilité pénale individuelle, le TPIY, le TPIR