Toplumun cinselliğe bakış açıları ve cinsel işlev bozukluklarına etkilerinin incelenmesi
Society's perspectives on sexuality and its effects on sexual dysfunctions
- Tez No: 782269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRA ASSADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Cinselliğe bakış, Cinsel işlev bozuklukları, Sexuality, Perspective on sexuality, Sexual dysfunctions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin cinselliğe yönelik bakış açılarını anlamak ve bu bakış açılarının cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlayabileceği düşüncesini değerlendirmektir. Ülkemizde bu konu hakkında oldukça az araştırma yapıldığı görülmekte, yapılan bu araştırmanın ise bilimsel olarak bu alana katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışma grubunu, İstanbul ilinden rastgele seçilmiş 18-50 yaşlarında, 20 birey (10 kadın ve 10 erkek) oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemleriyle sürdürülen bu çalışmanın bulguları alanyazıların incelenmesiyle, araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme soruları aracıyla, yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle elde edilmiş ve yine nitel yöntemle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, bireylerin cinselliğe yönelik tutumlarının cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırladığı bulgusuna rastlanmıştır. Ülkemizde kültürel ve sosyal olarak cinselliğin kısıtlanması, baskılanması ve hatta yasak hale getirilmesi, kadınların ilk geceye ait çevresinden edinmiş olduğu yanlış bilgiler veya gerçekçi olmayan beklentilerin cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırladığı bulgusu elde edilmiştir. Bu araştırmanın bulgularına göre kadın ve erkek fark etmeksizin içerisinde cinselliği barındıran bütün durumlarda (kürtaj, cinsek birliktelik vs.) bireylerin kendi hür iradesiyle karar verebilmesi, insani bir hak olarak algılanarak aşılanması ve öğretilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda bilgilendirici ve eğitici içerikler oluşturularak bireylere cinsellikle ilgili doğru bilgilerin verilmesi oldukça önemli bir husustur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to understand the perspectives of individuals towards sexuality and to evaluate the idea that these perspectives may prepare the ground for sexual dysfunctions. It is seen that there is very little research on this subject in our country and it is thought that this research can contribute to this field scientifically. In this context, the study group consists of 20 individuals (10 women and 10 men) aged 18-50 randomly selected from Istanbul. The findings of this study, which was carried out with qualitative research methods, were obtained by examining the field papers, through the interview questions prepared by the researcher, by semi-structured interview method and analyzed by the qualitative method. As a result of the research, it was found that the attitudes of individuals towards sexuality prepared the ground for sexual dysfunctions. In our country, it has been found that culturally and socially restricting, suppressing and even prohibiting sexuality, misinformation or unrealistic expectations that women have obtained from their environment of the first night prepare the ground for sexual dysfunctions. According to the findings of this research, it is recommended that individuals can make decisions of their own free will in all situations (abortion, sexual union, etc.) that include sexuality regardless of whether they are men or women, and that they be instilled and taught by perceiving it as a human right. At the same time, it is very important to create informative and educational content and to give individuals accurate information about sexuality.