İstanbul beykoz ilçesinin folklorik bakımdan incelenmesi
Folkloric investigation of istanbul beykoz district
  1. Tez No: 782297
  2. Yazar: KURTULUŞ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BİLGE SAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halkbilimi, Halk Edebiyatı, Kültür, İstanbul, Beykoz, Folklore, Folk Literature, Culture, Istanbul
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 599
Özet
Tarihsel süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Beykoz ilçesi büyük bir kültürel çeşitliliğe sahiptir. Osmanlı İmparatorluğunun ve Cumhuriyet döneminin ilk sanayi atılımları ve fabrikalaşma faaliyetleri bölgeye dışarıdan nüfus akışını beraberinde getirmiş, demografik yapının değişmesiyle Beykoz ilçesi bir“kültürel etkileşim alanı”olmuştur. Manavlar, Kastamonulular, Karadenizliler, mübadele ile bölgeye yerleştirilen muhacirler, Polonezköy'de yaşayan Polonlar başta olmak üzere Türkiye'nin hemen her bölgesinden farklı etnik kökene ve kültürel geçmişe sahip insanlar Beykoz'da birlikte yaşamaktadır. Bu birliktelik, günlük yaşam, gelenek görenekler, inanç, estetik algısı, mimari, sanat gibi kültürün çeşitli unsurlarında da kendini göstermektedir. Bu çalışmada Beykoz'un köylerine dair bilgiler, hayatın geçiş dönemleri, halk bilgisi, halk inançları, halk mutfağı, halk mimarisi, halk sanatları, halk ekonomisi, halk törenleri, halk dili ve edebiyatı gibi sözlü kültür ürünleri derleme yöntemleriyle tespit edilmiş, folklorik unsurların halkın günlük hayatında ne ölçüde kullanıldığı, muhafaza edildiği ve ne yönde değişime uğradığı gibi durumlar anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Beykoz, home to many civilizations in the historical process, has a great diversity of cultural. The first industrial breakthroughs and fabrication activities of the Ottoman Empire and the Republican period brought the population flow from outside to the region, and with the change in the demographic structure, Beykoz district became a cultural interaction area. Manavs, coming from the Kastamonu, coming from the Black Sea, the exchange with the region placed on the refugees, especially Poloni living in Polonezköy, different ethnic backgrounds from almost every region of Turkey and cultural backgrounds of people living together in Beykoz. This coexistence manifests itself in various elements of culture such as daily life, tradition, belief, aesthetic perception, architecture and art. In this study, information about the villages of Beykoz, the transition periods of life, folk knowledge, folk beliefs, folk cuisine, folk architecture, folk arts, folk economy, folk ceremonies, folk language and literature were determined by the methods of compiling oral culture products. The extent to which it is used, maintained and changed in daily life.