Türkiye'de korumacı dış ticaret politikaları ve seçili sektörlerdeki etkileri
Protectionist foreign trade policies in Turkey and its effects on selected sectors
  1. Tez No: 782365
  2. Yazar: NİL SİREL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATAKİŞİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Korumacılık, Tarife Dışı Önlemler, FAF yöntemi, Menşe Ülke, Üçüncü ülke, Protectionism, Non-Tariff Measures, Diff in diff method, country of origin, third country
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ülkeler arasında yapılan mal ile hizmet ticaretiyle ilgili işlemler, ekonomi bilimi açısından yoğun biçimde tartışılan konulardan biri olmuştur. Liberalleşmeyle birlikte dış ticaretin serbestleşmesi savunulurken, bazı dönemlerde korumacılığın yükselişe geçerek, devletlerin kontrollerini sıklaştırması gerektiği üzerine tezlerin de literatürde tartışıldığı görülmektedir. Merkantilist dönemden, serbestleşmeye doğru sanayi devrimlerinin de etkisiyle görülen politika değişikliklerinin, konjonktürel dalgalanmalar, çeşitli savaşlar ve salgınlar çerçevesinde değişim gösterdiği tespiti bu noktada önem arz etmektedir. Bu bağlamda, farklı devletlerinin ülke çıkarları doğrultusunda şekillenen politik yaklaşımlar ile dış ticaret anlayışlarındaki farklılaşmanın, Dünya'nın içinde bulunduğu siyasi, sosyal ve ekonomik durumlara göre de değişim gösterdiğini bilmekteyiz. Çalışmamızda; kısaca dünya ticaretindeki değişim sürecine değinilerek, Türkiye'nin özellikle Gümrük Birliği üyeliği sonrasında uygulamaya konulan kurallar kapsamında, üçüncü ülkelere uyguladığı tarife dışı korumacılık politikalarının; tekstil, ayakkabı, mobilya, parça ve lastik sektörlerindeki menşe ülke saptırıcı etkisi, Farkların Farkı yöntemiyle ölçülerek, edinilen ampirik bulgular, bilimsel çerçevede sorgulanarak tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Transactions related to the trade of goods and services between countries have been one of the issues that have been intensively discussed in terms of economics. Whether foreign trade should be liberalized or, on the contrary, controlled by states by making it more protectionist, creates long debates in the literature and it seems to continue to do so. If we take it from the mercantilist period, we think that it should not be an overstatement to say that these policy changes changed within the framework of cyclical fluctuations. We observe that the political approaches of the states of the world, the economic situation of the world, war, embargo or famine, etc., apply different foreign trade policies compared to the very normal times of the countries. In our study; starting by briefly mentioning the historical period, especially after the Customs Union membership, the non-tariff protectionism policies applied to third countries within the scope of the rules brought by the Customs Union; Empirical findings were evaluated by trying to measure the country of origin deflecting effect in the textile, footwear, furniture, parts and rubber sectors using the Difference of Differences method.