Etkileşime bağlı yeni yayıncılık türlerinden Twitch.tv ve yayıncıları üzerine bir inceleme
A review on interaction based streaming with the example of Twitch.tv and its streamers
- Tez No: 782516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİYE DURİYE GAMZE CILIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Kültür, Dijital Yayıncılık, Twitch.tv, Yayıncılık, Yeni Medya, Digital Culture, Streaming, Twitch.tv, Broadcasting, New Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Teknolojik ve bilimsel gelişmelerin sonucunda dijital medya ve yeni yayın platformlarının kullanım alanları, teknolojileri ve oluşturduğu kitleler gelişmiş, dönüşüm göstermeye başlamıştır. 21. Yy'ın getirmiş olduğu dijital platformlarda etkileşim ön plana çıkmış, karşılıklılık ve ulaşılabilirlik önem arz etmeye başlamıştır. Kullanıcıların anlık etkileşim sağlaması, istedikleri içeriklere ulaşabilmesi, yayıncılık için yeni kullanım alanları hazırlamıştır. Dijital platformlardaki yayıncılık gelişimi, internet teknolojisinin hızlı yükselişiyle orantılı halde ilerlemeye başlamıştır. Dijital ortamlar, bu gelişmelerin ışığında kendi dijital kültürlerini ortaya çıkarmışlardır. Alışılanın aksine dijital yayıncılık, bir döngü halinde hareket etmeyi ve izleyiciyle yayıncının ortak bir işbirliği haline geldiği süreci oluşturmaya başlamıştır. Bu gelişmeler doğrultusunda bu çalışma boyunca; geleneksel yayıncılık anlayışından dijital yayıncılık anlayışına geçisin sebepleri ve geçiş süreci, dijital platformlar aracılığıyla ortaya konulan dijital kültür ve yeni jenerasyonun kullanım farklılıkları, Twitch.tv platformu ve Twitch.tv platformunda yer alan yayıncı kanalları, Twitch.tv yayıncılık politikaları, ilkeleri, içerikleri ve dijital yayıncılık anlayışındaki dönüşümü anlatılmak istenmiştir. Çalışma boyunca Twitch.tv platformunda aktif yayıncılık hayatına devam eden, 10000 ve üzerinde Twitch takipçisine sahip 8 yayıncıyla görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde yayıncılara, çalışma hedeflerine uygun olarak hazırlanan 10 soru sorulmuştur. Yayıncılardan alınan cevaplar doğrultusunda; dijital yayıncılık mesleğinin ileride gelişim gösterip daha büyük kitlelere ulaşacağı, geleneksel yayıncılık anlayışından temel farklılıkları olduğu, bu farklılıkların en önemli faktörünün ise etkileşime dayalı olması, yayın platformlarının hem kullanıcılar hem de yayıncılar için uygulanabilir politikalar yapması gerektiği bulgularına elde edilmiştir. Twitch.tv platformunda gerçekleştirilen yayınların, izleyiciler ve yayıncı arasında ortak bir içerik üretimi, aktif yayıncıların daha öncesinde başka yayıncı kanallarının izleyicisi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of technological and scientific developments, the usage areas, technologies and audiences of digital media and new broadcasting platforms have developed and started to transform. Interaction has come to the fore in the digital platforms brought by the 21st century, and reciprocity and accessibility have begun to gain importance. It has created new usage areas for users to provide instant interaction, to access the content they want, and for publishing. The development of publishing on digital platforms has started to progress in proportion to the rapid rise of internet technology. Digital environments have revealed their own digital cultures in the light of these developments. Contrary to the usual, digital publishing has begun to act in a cycle and to create the process in which the audience and the broadcaster become a joint cooperation. In line with these developments, throughout this study; The reasons and process of the transition from traditional broadcasting to digital broadcasting, digital culture that emerges in digital environments and is the main factor in the formation of the new generation, Twitch.tv platform and broadcaster channels on Twitch.tv platform, Twitch.tv broadcasting policies, principles, contents and digital It is aimed to explain the transformation in the understanding of publishing. During the study, interviews were conducted with 8 publishers who continue their active broadcasting life on the Twitch.tv platform and have 10000 or more Twitch followers. In the interviews, 10 questions prepared in accordance with the study objectives were asked to the publishers. In line with the answers received from the publishers; It has been concluded that the digital publishing profession will develop in the future and reach larger audiences, that there are fundamental differences from the traditional publishing understanding, the most important factor of these differences is interaction, and that broadcasting platforms should make applicable policies for both users and publishers. It has been concluded that the broadcasts made on the Twitch.tv platform are a common content production between the viewers and the broadcaster, and the active broadcasters were the audience of other broadcaster channels before.