Fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromu birlikteliğinde tetik nokta enjeksiyonu ve kuru iğnelemenin fibromiyalji hastalık aktivitesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of trigger point injection and dry needling on fibromyalgia disease activity in the coexistence of fibromyalgia and myofascial pain syndrome
- Tez No: 782612
- Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN PAKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: fibromiyalji, enjeksiyon, kuru iğneleme, fibromyalgia, injection, dry needling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromu birlikteliğinde, tetik nokta kuru iğnelemesi ve enjeksiyonunun fibromiyalji hastalık aktivitesine olan etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: 18-65 yaş arası, 2010/2011 ACR Fibromiyalji Sendromu tanı kriterlerinin 2016 revizyonlarına göre Fibromiyalji Sendromu tanısı almış; trapezius kasında miyofasiyal tetik noktası olan toplam 50 gönüllü hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 50 hasta 25'er kişilik iki gruba ayrıldı. Hastaların trapezius kasındaki tetik noktalarına yönelik 1. gruba seçilenlere kuru iğneleme; 2. gruba seçilenlere lokal anestezik enjeksiyonu uygulandı. Her hasta birer hafta aralıklarla olmak üzere toplam 3 seans tedavi aldı. Her iki grup tedavi öncesi, tedavi bitiminde ve tedavi bitiminden sonraki 1. ayda Vizüel Analog Skala ile ağrı açısından, Manuel Algometre ile Basınç Ağrı Eşiği açısından, Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PSQI) ile değerlendirildi. Bulgular: FMS ve MAS birlikteliğinde, tetik nokta kuru iğnelemesi ve lokal anestezik enjeksiyonunun; FMS hastalık aktivitesi üzerinde kısa dönemde benzer düzeyde anlamlı iyileştirici etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Her iki tedavi yöntemiyle, hastaların tedavi bitimi ve tedavi bitiminden 1 ay sonra yapılan kontrollerinde tedavi öncesine kıyasla VAS ağrı, basınç ağrı eşiği, FIQ, FSS, HADS, PSQI parametrelerinde başabaş tedavi edici etkinliği saptanmıştır. Sonuç: Periferik ağrı kaynağı olan tetik noktaların kuru iğneleme ve lokal anestezik enjeksiyonuyla tedavisinin FMS semptomlarını azalttığı gözlenmiştir. Ağrı şiddetinde azalma, tetik nokta basınç ağrı eşiğinde yükselme; yorgunluk, depresyon, anksiyete ve uyku durumunda iyileşme tespit edilmiştir. Bu sebeple FMS'li bireylerde MAS varlığı mutlaka araştırılıp tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effect of trigger point dry needling and injection on fibromyalgia disease activity in the coexistence of fibromyalgia and myofascial pain syndrome. Materials and Methods: Aged 18-65, diagnosed with Fibromyalgia Syndrome according to the 2016 revisions of the 2010/2011 ACR Fibromyalgia Syndrome diagnostic criteria; A total of 50 volunteer patients with a myofascial trigger point in the trapezius muscle were included in the study. Fifty patients who met the inclusion criteria were divided into two groups of 25 each. Dry needling for the patients selected in the 1st group for the trigger points in the trapezius muscle; Local anesthetic injection was applied to those selected in the second group. Each patient received a total of 3 sessions of treatment, one week apart. In both groups, before the treatment, at the end of the treatment and at the first month after the end of the treatment, the Visual Analogue Scale for pain, the Manual Algometer for the Pressure Pain Threshold, the Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), the Fatigue Severity Scale (FSS), the Hospital Anxiety and Depression Scale ( HADS) was evaluated with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Results: In combination of FMS and MAS, trigger point dry needling and local anesthetic injection; It has been observed that it has a similarly significant curative effect on FMS disease activity in the short term. With both treatment methods, break-even therapeutic efficacy was determined in the VAS pain, pressure pain threshold, FIQ, FSS, HADS, PSQI parameters compared to the pre-treatment in the controls performed at the end of the treatment and 1 month after the end of the treatment. Conclusion: It has been observed that the treatment of trigger points, which are the sources of peripheral pain, with dry needling and local anesthetic injection, reduces FMS symptoms. Decrease in pain intensity, increase in trigger point pressure pain threshold; Fatigue, depression, anxiety and improvement in sleep state have been detected. For this reason, the presence of MAS in individuals with FMS should be investigated and treated.