Anadolu'da çifte baltalı Tanrılar: Phrygia, Lydia, Ionia, Karia, Lykia ve Pisidia kaynaklı taş eserler üzerine bir inceleme
Anatolian Gods with double axe: On the stone monuments from Phrygia, Lydia, Ionia, Caria, Lycia and Pisidia
- Tez No: 782618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIM ÖZDİZBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Çifte balta, çift yüzlü balta, labrys, kült, Anadolu kültleri, Double axe, double edged axe, labrys, cult, Anatolian cults
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 914
Özet
Bu tez kapsamında Muğla, Milas, Marmaris, Aydın, İzmir, Manisa, Fethiye, Burdur, Antalya, İstanbul, Pamukkale, Eskişehir, Afyon ve Kütahya Arkeoloji Müzeleri ile Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi'nde yer alan sunak, mezar steli, adak steli, adak kabartması, heykelcik ve mimari elemanlardan oluşan çifte baltalı veya çifte balta taşıyan tanrı tasvirli taş eserler üzerinde çalışılmıştır. Stratonikeia Kazı Evi Müze Deposu'nda, Mylasa, Miletos, Euromos, Alabanda antik yerleşimleriyle Labraunda Zeus Labraundos, Lagina Hekate, Çal Apollon Lairbenos kutsal alanlarında tespit edilen eserler, ayrıca Milas ve Eskihisar yerleşimlerinde devşirme malzeme olarak yapılarda kullanılmış eserler de çalışmaya dahil edilmiştir. Söz konusu eserlerin çalışılmasıyla Anadolu'daki çifte baltalı tanrıların belirlenmesi ve ortak atribüye sahip bu tanrılar arasındaki ilişki ve etkileşim saptanmaya çalışılmıştır. Anadolu'da Demir Çağ öncesinde ve Anadolu dışındaki, burasıyla coğrafi ve kültürel etkileşimi olan bölgelerdeki kutsal / törensel balta motifi araştırılmıştır. Böylece kutsal çifte baltanın kökeni ve anlamına ilişkin sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the present doctoral dissertation, the double axe or the god with double axe depicted stone monuments which are altars, grave steles, votive steles, votive reliefs, votive statuettes and architectural fragments are preserved in the museums of Muğla, Milas, Bodrum, Marmaris, Aydın, İzmir, Manisa, Fethiye, Burdur, Antalya, İstanbul, Pamukkale, Eskişehir, Afyon and Kütahya are treated. Furthermore, the catalogue include the monuments which in Stratonikeia Depot; the monuments at Mylasa, Miletos, Euromos ancient sites and the sanctuaries of Zeus Labraundos at Labraunda, Hekate at Lagina and Apollon Lairbenos at Çal; the spolias at structures of Milas and Eskihisar. We obtain data with these monuments which could contribute to the identification of the gods with double axe and the relationship and interaction between these gods. By studying on the sacred and ceremonial axe in Anatolia before the period Iron age and the regions which have geographical and cultural interaction with Anatolia, an attempt to reach conclusions about the origin and meaning of the sacred double axe.