Özgül yaşam koşullarının müzik pratiklerine etkisi: Anşa Bacılı Ocağı örneği
The effects of specific living conditions on musical practices: Example of Anşa Bacılı Ocak
  1. Tez No: 782934
  2. Yazar: RAHMİ CAN GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN EKİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Folklor, Anşa Bacılı Ocağı, Alevilik, Zile, Turkish Folk Music, Anşa Bacılı Ocak, Folklore, Alevi Communities, Alevi Ocak, Alevi Music, Zile
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışma, 19. Yüzyıl sonlarına doğru başka bir ocaktan ayrılarak kurulan ve bu özelliğiyle tek olarak nitelendirilebilecek bir Alevi ocağı olan Anşa Bacılı Ocağı'nı ve onun kültürel ve müziksel pratiklerini ele almaktadır. Anşa Bacılı Ocağı, bir başka Alevi ocağına karşı politik ve inançsal itirazları sonucu teşekkül etmiş ve bunun sonucunda ocağın fertleri çevredeki diğer topluluklarla olan kültürel iletişimlerini kesmişlerdir. Diğer topluluklarla evlilik bağı kurmanın dahi inançsal olarak yasaklandığı bu topluluk, çevresindeki topluluklardan da benzer bir tavır görmüş, bunun sonucunda giderek içine kapanmış ve kültürel ürünlerini muhafaza etmiştir. Bu bağlamda Anşa Bacılıların kültürel ürünleri ve çalışmanın esas odağını oluşturan müzikleri, diğer kültürlerle etkileşime girmeyerek özgül yapısını korumuş ve Anadolu müzik tarihi bağlamında fikir verecek, çalışılmaya değer bir yapıda kalmıştır. Bu tez çalışması, kapalı halk kültürü alanlarından biri olan Anşa Bacılılıların kültürünü, müziğini ve folklorik ürünlerin çevre topluluklara göre farkını, kendi iç dinamikleri nezdinde ortaya çıkan özgül ürünlerin incelenmesi yardımıyla irdeler. Bununla birlikte halk müziklerinin, üzerine inşa edilmiş yapılardan bağımsız olarak toplumsal ve tarihsel dayanak noktalarından azade düşünülemeyeceğini tartışır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse cultural and musical practices of the Anşa Bacılı Ocak1 established by the end of 19. Century and classified as the only Alevi Ocak which appeared in the history by severing ties with another Ocak. Anşa Bacılı community, as will be thoroughly analysed, was formed as the result of a specific objection against cultural and social issues inherent to preceding Alevi Ocak, and hence, members of the Anşa Bacılı Ocak have entirely ceased cultural communication with all other communities living in their surroundings. This community, following religious prohibitions such as ban on marriage with non-members of the community, have been isolated and excluded by surrounding communities in response to exclusionary attitude of the Anşa Bacılı Ocak. In consequence of such self-enclosed social structure, Anşa Bacılı community has successfully conserved the majority of their cultural products and practices. Focusing on especially well-preserved musical practices of Anşa Bacılı community, which provide a beneficial resource for new researches on the history of Anatolian Music, this study aims to analyse authentic and genuine culture of self-enclosed Anşa Bacılı Ocak, comparing to other surrounding communities, by adopting a scientific perspective dealing with the folk music within the historical base and social structure.