Diyetisyenlerde etik tutum ölçeği geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of the ethical attitude scale in dietitians
- Tez No: 782977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖNAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ FUAT İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Validitity, Reliability, Ethical Attitude, Dietitian
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışma diyetisyenlerde etik tutumu belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmek, geliştirilen ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını belirlemek amacıyla metadolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma Türkiye Cumhuriyeti'nde Eylül 2021- Ocak 2022 arasında yürütüldü. Araştırmaya 412 (%93.6) kadın ve 28 (%6.4) erkek olmak üzere 440 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak literatür taranarak oluşturulan taslak ölçek kullanılmıştır. Araştırmanın kapsam geçerliği için uzman görüşlerine başvurulmuştur. Yapı geçerliği çalışması için doğrulayıcı faktör analizi ve açıklayıcı faktör analizi yöntemlerine başvurulmuştur. Bulgular: Ölçeğin güvenirliğine ilişkin analizde Cronbach Alfa değeri 0.827, Spearman- Brown güvenirlik katsayısı 0.725 ve Guttman Split Half güvenirlik değeri 0,724 olarak bulunmuştur. Açıklayıcı faktör analizi sonucu toplam varyans değeri %50.891 ve 6 alt faktör ve 27 maddeden oluşan bir yapı elde edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucu elde edilen iyi uyum değerlerinin x²/sd= 1.766, RMSEA=0.042, , RMR=0.043, GFI=0.908, AGFI=0.887, PCLOSE=0.992 olduğu ve model olarak doğrulandığı bulunmuştur. Diyetisyenlerde Etik Tutum Ölçeği güvenirliğinin yüksek derecede olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda Diyetisyenlerde Etik Tutum Ölçeği'nin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu ve diyetisyenlerde etik tutum düzeylerinin ölçülmesinde kullanılabileceği söylenebilir. Anahtar Kelime: Geçerlik, Güvenirlik, Etik Tutum, Diyetisyen
Özet (Çeviri)
Aim: This study was performed in a methodological manner in order to develop a scale to assess ethical attitudes in dietitians and to evaluate the scale's validity and reliability. Material and Methods: The research was carried out in the Republic of Turkey between September 2021 and January 2022. 440 people, including 412 (93.6%) women and 28 (6.4%) men, participated in the research. The data collection tool was a draft scale that was constructed by scanning the literature. Expert opinions on the study's content validity were sought. The construct validity study employed confirmatory factor analysis and explanatory factor analysis methods. Results: The Cronbach Alpha value was 0.827, the Spearman-Brown reliability coefficient was 0.725, and the Guttman Split Half reliability value was 0.724 in a study of the scale's reliability. As a result of the explanatory factor analysis, the total variance value was 50.891% and a structure consisting of 6 sub-factors and 27 items was obtained. Good fit values obtained as a result of confirmatory factor analysis were found to be x²/sd= 1.766, RMSEA=0.042, RMR=0.043, GFI=0.908, AGFI=0.887, PCLOSE=0.992, and it was confirmed as a model. It was determined that the reliability of the Ethical Attitude Scale in Dietitians was high. Conclusion: Based on the results, it can be assumed that the Dietetic Ethical Attitude Scale is a valid and reliable measurement tool that can be used to assess dietitians' ethical attitudes.