Gender stereotype of women in Arabic advertisements
Arap reklamlarında kadınların cinsiyet stereotipi
- Tez No: 782978
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH UZTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Stereotip, Cinsiyet Stereotipi, Kadın, Toplumsal Cinsiyet, Arapça Reklamlar, Stereotype, Gender Stereotype, Women, Advertisements, Arabic advertisements
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırma, niceliksel bir içerik analizi yaklaşımı ile reklamcılıkta süregelen toplumsal cinsiyet sorununu vurgulayarak Arap televizyon reklamlarındaki kadınların toplumsal cinsiyet stereotipini incelemektedir. Çalışmada, reklamlarda kadınların temsilini ve süregelen cinsiyet stereotiplerini keşfetmek için 238 Arap televizyon reklamından oluşan bir örneklem analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları, Arap televizyon reklamlarında kadınlara dair geleneksel cinsiyet kalıp yargılarının hâlâ yaygın olduğunu, kadınların genellikle geleneksel rollerde tasvir edildiğini ve reklamlar yoluyla toplumsal cinsiyet beklentilerinin pekiştirildiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, çalışma, kadınları daha çeşitli ve güçlendirilmiş rollerde sunan reklamlar sayesinde, toplumsal cinsiyet kalıp yargılarında kademeli bir değişim gözlendiğine dair kanıtlar öne sürmekte. Nicel analiz, kadınların geleneksel ortamlarda ev içi ve bakıcı rollerinde gösterilme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Reklamlarda çoğunlukla geleneksel rollerin öne çıkartılmasına dair bir eğilim olsa da, kadınları ev içi olmayan rollerde tasvir eden reklamlarda bir artış gözlenmektedir. Reklamcılıktaki toplumsal cinsiyet stereotipleri toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin algıları şekillendirebileceğinden ve kadınların benlik saygısını, beden imajını ve kariyer özlemlerini etkileyebileceğinden, araştırmanın çıkarımları önemlidir. Çalışma, televizyon reklamlarında kadınların daha çeşitli ve güçlendirilmiş temsillerine doğru kaymanın olumlu bir işaret olduğunu öne sürmektedir. Araştırma, reklamlarda geleneksel cinsiyet rolleri sürdürülmesine rağmen cinsiyet klişelerinde kademeli bir değişim olduğuna dair kanıtlar bulmaktadır. Çalışma, toplumsal cinsiyet stereotiplerine eleştirel bir bakış açısı getirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için televizyon reklamlarında kadınların daha çeşitli ve kapsayıcı temsillerinin gerektiğini öne sürmektedir. Bununla birlikte ulaşılan sonuç, Arap televizyon reklamlarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için katedilmesi gereken uzun bir mesafenin olduğudur.
Özet (Çeviri)
This research examines the gender stereotypes of women in Arabic television advertisements highlighting the persistent issue of stereotyping in advertising using a quantitative content analysis approach. The study analyzes a sample of 238 Arabic TV ads to explore the representation of women and the perpetuation of women's gender stereotypes in advertising. The research findings reveal that traditional gender stereotypes of women are still prevalent in Arabic television advertisements, with women often portrayed in conventional roles and reinforcing societal expectations. However, the study also finds evidence of a gradual shift in gender stereotypes, with some ads presenting women in more diverse and empowered roles. The quantitative analysis shows that women are more likely to be shown in domestic and caregiver roles in traditional settings. Still, there is an increase in ads that depict women in non-familial roles. The implications of this research are significant, as gender stereotypes in advertising can shape perceptions of gender roles and influence women's self-esteem, body image, and career aspirations. The study suggests that the shift towards more diverse and empowered representations of women in television advertising is a positive sign. The research finds evidence of a gradual shift in gender stereotypes, but traditional gender roles are still perpetuated. The study calls for more diverse and inclusive representations of women in television advertising to challenge gender stereotypes and promote gender equality. However, there is still a long way to go to achieve gender equality in advertising.