Girişimsel radyoloji birimlerinde çalışan hemşirelerin stres düzeylerinin incelenmesi
Investigating stress levels of nurses working in interventional radiology units
- Tez No: 783022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Girişimsel Radyoloji, Girişimsel Radyoloji Hemşireliği, Hemşirelik, Stres, Stres düzeyi, Interventional Radiology, Interventional Radiology Nursing, Nursing, Stress, Stress level
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Girişimsel radyoloji birimlerinde çalışan hemşirelerin stres düzeylerini incelemektir. Sağlık bakım ortamları bu alanda çalışan pek çok farklı disipline üye profesyoneller açısından günden güne daha stresli bir hal almaktadır. Türkiye'de girişimsel radyoloji alanında çalışan hemşireler üzerinde stres düzeyinin incelendiği herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Araştırma örneklemine İstanbul'da girişimsel radyoloji birimlerinde çalışan 207 hemşire dahil edilmiştir. Veriler İş Stresi Düzeyi Ölçeği'ni de içeren bir anket formu ile toplanmıştır. Bulgular: Hemşirelerin %26,1'i girişimsel radyoloji hemşireliğine ilişkin eğitim almakta, %40,1'i girişimsel radyoloji hemşireliğine ilişkin kaynak takip etmekte, %59,9'u radyasyondan yeterince korunabilmekte olduğunu ifade etti. Hemşirelerin %79,7'si de birimde radyasyondan koruyucu ekipmanların yeterli olduğunu belirtti. Girişimsel radyoloji birimlerinde çalışan hemşirelerin işlem anındaki stres düzeyi ortalamaları 6,86±2,18 ve stresle başa çıkabilme düzeyi ortalamaları 6,69±2,32 olarak belirlendi. Yapılan analizler neticesinde girişimsel radyoloji birimlerinde çalışan hemşirelerin iş stresi düzeyleri ile haftalık çalışma saatleri ve işlem anındaki stres düzeyleri arasında pozitif, stresle başa çıkmabilme düzeyleri ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulundu. Sonuç: Girişimsel radyoloji birimlerinde çalışan hemşirelerin stresle başa çıkabilmede desteklenmeleri gerektiği ve stres düzeyinin azaltılmasında çalışma saatlerinin kısaltılmasının etkili olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the stress levels of nurses working in interventional radiology units. Healthcare environments are becoming more stressful daily for professionals of many different disciplines working in this field. No study in Turkey has examined the stress level of nurses working in interventional radiology. Materials and methods: It is a descriptive and cross-sectional study. Two hundred seven nurses (N:207) working in interventional radiology units in Istanbul were included in the research sample. The data were collected with a questionnaire, including the Job Stress Level Scale. Results: 26.1% of the nurses received training on interventional radiology nursing, 40.1% followed sources on interventional radiology nursing, and 59.9% stated they were adequately protected from radiation. In addition, 79.7% of the nurses noted that the radiation protective equipment in the unit was sufficient. The mean stress level of nurses working in interventional radiology units at the time of the procedure was 6.86±2.18, and the mean of coping with stress was 6.69±2.32. As a result of the analyses, statistically significant correlations were found between the work stress levels of the nurses working in the interventional radiology units and their weekly working hours and the stress levels at the time of the procedure. Statistically, significant relationships were found between the groups coping with stress and the negative ones. Conclusion: It can be said that nurses working in interventional radiology units should be supported in coping with stress. Shortening the working hours may be effective in reducing stress.