Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanlarında kötülük olgusu
Evil phenomenon in Yakup Kadri Karaosmanoğlu's novels
- Tez No: 783143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kötülük, Kötücül Kahramanlar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Evil, Villains
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Cumhuriyet döneminin en önemli yazarlarından biridir. İmparatorluktan Cumhuriyet'e doğru yaşanan değişimler ve dönüşümler, onun eserlerinde kendini göstermektedir. Yakup Kadri'nin eserleri belirli açılardan incelenmeye uygun bir nitelik taşımaktadır. Kötülük olgusu çerçevesinde yapılabilecek bir çalışma da bu açılardan biridir. Bu tez çalışması, kötülük olgusunu Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanlarında incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma,“Giriş”, 'Kuramsal Çerçeve“, ”İnceleme“, ”Sonuç“ ve ”Kaynakça“dan meydana gelmektedir. Kötülük olgusunun kuramsal çerçevesinin ele alındığı ”Kötülük“ başlıklı bölümde, kötü ve kötülük kavramı irdelenmiş, kötülük mitolojik, dini ve psikolojik açıdan ele alınmıştır. Çalışmanın inceleme bölümünde Yakup Kadri'nin yaşamı, edebi kişiliği ve eserleri ele alınmıştır. Bu bölümde Yakup Kadri'nin romanları kötülük olgusu çerçevesinde incelenmiştir. Yakup Kadri'nin romanları öncelikle ”Arzu“, ”Medeniyet Değişimi ve Ahlaki Yozlaşma“, ”Savaş“ başlıkları altında tematik yönden ele alınmış; ardından romanlar ”Kötü Kahramanlar“ ve ”Kötülüğe Maruz Kalan Kahramanlar“ alt başlıklarında kahramanlar düzeyinde irdelenmiştir. Daha sonrasında ise ”Kötülük ve Mekân" başlığı ile romanlarda kötülük ve mekân ilişkisi incelenmiş ve çalışma tamamlanmıştır. Yapılan çalışmanın, Yakup Kadri'nin romancılığına ve Türk edebiyatı çalışmalarına katkısının olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Yakup Kadri Karaosmanoğlu is one of the most important writers of the Republican period. The changes and transformations from Empire to the Republic manifest themselves in his works. Yakup Kadri's Works are suitable for examination in terms of specific issues. A study that can be done within the framework of the matter of fact of evil is one of these issues. This thesis study aims to examine the matter of fact of evil in Yakup Kadri Karaosmanoğlu's novels. The study consists of“Introduction”,“Theoretical Framework”,“Review”,“Conclusion”and“References”. In the chapter titled“Evil”, in which the theoretical framework of the matter of fact of evil is discussed, the concept of evil and evil is examined, and evil is discussed in terms of mythological, religious and psychological. In the review section of the study, Yakup Kadri's life, literary personality and Works are discussed. In this section, Yakup Kadri's novels are examined within the framework of the matter of fact of evil. Yakup Kadri's novels were first discussed thematically under the headings“Desire”,“Civilization Change and Moral Corruption”,“War”; then the novels were examined at the level of heroes under the subtitles“Bad Heroes”and“Heroes Exposed to Evil”. Later, with the title“Evil and Space”, the relationship between evil and space was examined in the novels and the study was completed. It is aimed that thestudy will contribute to Yakup Kadri's novelism and Turkish literature studies.