Analyzing thermal comfort of transitional spaces through climate-responsive design solutions
Geçiş mekanlarının termal konforunun iklime duyarlı tasarım çözümleri yoluyla analiz edilmesi
  1. Tez No: 783264
  2. Yazar: ÜMMÜHAN NUR ULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK GÜRSEL DİNO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Isı Adası, İklime Duyarlı Tasarım, Geçiş Mekanları, Transitional Spaces, Climate-Responsive Design, Urban Heat Island
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Nüfusun ve kentleşmenin hızla artması sonucunda şehirlerdeki yeşil alan miktarı giderek azalarak ve yerini hızlı yapılaşmaya bırakmış, bunun sonucunda şehir ve kırsal alan arasında sıcaklık farkı artarak, şehirlerde Kentsel Isı Adası oluşumuna neden olmuştur. Yoğun kentlerde, konforlu alanlar yaratılma ihtiyacı enerji kullanım yoğunluğunu artırmakta ve bu durumda, kentsel form ve yapı kabuğu üzerinde değişen iklim koşullarına dayanıklı, iklime duyarlı tasarım yöntemleri oluşturarak kentsel ısı adası etkisinin azaltılması için çok katmanlı çalışmalara duyulan ihtiyacı gittikçe artırmaktadır. Bu çalışma, kentsel ısı adası (KSI) etkisini azaltmak için iklime duyarlı tasarım stratejilerinin performansını, kullanıcı konforunu temel alarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, iklime duyarlı tasarım çözümleri kapsamında, iç ve dış mekanı bağlayan geçiş mekanlarının kullanıcı konforü üzerindeki etkisi, mahalle ölçeği ve bina ölçeği olmak üzere büütncül bir şekilde incelenmiştir. Böylece, kentsel ısı adası etkisinin azaltılmasına yönelik bir strateji olarak, iklime duyarlı tasarım yöntemleri ile geçiş alanlarının, pasif soğutma stetejisi olarak kullanımı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Amount of green spaces in the cities has gradually decreased and left its place to rapid construction as a result of the rapid increase in population and urbanization, causing the temperature difference between the city and the rural area to increase, resulting in the formation of Urban Heat Island (UHI) in cities. The necessity to create comfortable areas in dense cities increases the intensity of energy usage, requiring multi-layered studies to mitigate the urban heat island effect by developing climate-responsive design methodologies that are resistant to the impact of changing climatic conditions on the urban form and building envelope. This research aims to assess the efficacy of user comfort-based climate-responsive design techniques in mitigating the urban heat island effect. Within the scope of the study, the performance of mediating transition spaces between indoor and outdoor environments and climate-responsive design solutions on user comfort has been examined holistically, from neighborhood scale to building scale. Thus, as a strategy to reduce the urban heat island effect, it proposes using transitional spaces as a passive cooling strategy with climate-responsive design solutions.