Diyabette kullanılan fitoterapötikler
Phytotherapeutics used in the treatment of diabetes
  1. Tez No: 783376
  2. Yazar: SİMGE KURALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA MERT GÖNENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Panax ginseng, Momordica charantia, Trigonella foenumgraecum, Cinnamomum cassia, Cinnamomum zeylanicum, Gymnema sylvestre, Allium sativum, Allium cepa, Vaccnium myrtillus, Zingiber officinale, Diabetes Mellitus, tip 2 diyabet, antihiperglisemik, insülin direnci, antidiyabetik, Panax ginseng, Momordica charantia, Trigonella foenumgraecum, Cinnamomum cassia, Cinnamomum zeylanicum, Gymnema sylvestre, Allium sativum, Allium cepa, Vaccinium myrtillus, Zingiber officinale, Diabetes Mellitus, type 2 diabetes, antihyperglycemic, insulin resistance, antidiabetic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET DİYABETTE KULLANILAN FİTOTERAPÖTİKLER Diabetes mellitus; pankreas insülin sekresyonunun mutlak veya rölatif yetersizliği veya insülin etkisizliği ya da insülin molekülündeki yapısal bozukluklar sonucu gelişen, hiperglisemi ve glukagon yüksekliği ile karakterize; karbonhidrat, protein ve lipid metabolizmalarının bozukluğu ile seyreden, akut metabolik ve kronik dejeneratif komplikasyonlara neden olan bir sendromdur. 2013 yılı itibari ile International Diabetes Federation (IDF) verilerine göre dünya üzerinde 382 milyon diyabetli yaşamakta ve 2035 yılında bu sayının 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Doğal kaynakların diyabet tedavisinde kullanılması ve bu kaynaklardan hareketle yeni ilaç moleküllerinin geliştirilmesi çalışmaları 20. yüzyılın ilk çeyreğinde başlamıştır. Günümüzde 400'den fazla bitki ve 120'den fazla doğal kaynaklı ürünün yanı sıra birçok vitamin ve mineral diyabet hastaları tarafından tedaviye destek amacıyla kullanılmaktadır. Bu derlemede; dünya üzerinde diyabet yönetiminde kullanılan bitki türleri tablo halinde listelenmiş ve son yıllarda popülerliği artmış, üzerinde yapılmış güncel klinik çalışmaların mevcut olduğu on adet bitki türünü seçilmiştir: Panax ginseng, Momordica charantia, Trigonella foenum-graecum, Cinnamomum cassia, Cinnamomum zeylanicum, Gymnema sylvestre, Allium sativum, Allium cepa, Vaccinium myrtillus, Zingiber officinale. Bu bitkilere ait monograflar oluşturularak familyası, kullanılan isimleri, kullanılan kısımları, kayıtlı olduğu farmakope ve monograflar, coğrafi yayılışı, botanik özellikleri, Kimyasal Bileşenleri, tıbbi kullanımı, yan etkileri, kontraendikasyonları, ilaç etkileşimleri, veriliş yolları ve dozajı, farmakolojik özellikleri ve fitofarmakonları ayrıntılı biçimde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYTOTHERAPEUTICS USED IN THE TREATMENT OF DIABETES Diabetes is a group of metabolic diseases characterized by hyperglycemia resulting from defects in insulin secretion, insulin action, or both. There are some abnormalities in carbohydrate, fat, and protein metabolism in diabetes is deficient action of insulin on target tissues. It also has short-time and long-term complications. According to International Diabetes Federation (IDF) data, by 2013, there are 382 million diabetics in the world and it is estimated that this number will reach 592 million by 2035. The use of natural resources in the treatment of diabetes and the development of new drug molecules on the basis of these sources have begun in the first quarter of the 20th century. Today, more than 400 plants and more than 120 natural products, as well as many vitamins and minerals are used by patients with diabetes to support care. In this review, plant species used in diabetes management in the world are listed in tabular form, and in recent years ten species have been selected which have increased in populations and in which current clinical trials have been carried out: Panax ginseng, Momordica charantia, Trigonella foenum-graecum, Cinnamomum cassia, Cinnamomum zeylanicum, Gymnema sylvestre, Allium sativum, Allium cepa, Vaccinium myrtillus, Zingiber officinale. Plant family, selected vernacular names,geographical distribution, botanical features, major chemical components, medicinal use, side effects, contraindications, drug interactions, routes of administration and dosages, pharmacological properties and pharmacological properties of these phytoplankton and monographs were investigated in detail by creating monographs.