Sağlıklı kişilere transkütanöz auriküler vagus sinir stimülasyonu uygulamalarında unilateral sağ, unilateral sol ve bilateral uygulamaların otonom sinir sistemi aktivitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of unilateral right, unilateral left and bilateral applications of transcutaneous auricular vagus nerve stimulation on autonomic nervous system activity in healthy people
  1. Tez No: 783375
  2. Yazar: BERKAY EREN PEHLİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Vagus Siniri, Kalp Hızı Değişkenliği, Sempatik Sinir Sistemi, Parasempatik Sinir Sistemi, Vagus Nerve, Heart Rate Variability, Sympathetic Nervous System, Parasympathetic Nervous System
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Transkutanöz auriküler vagus sinir stimülasyonu (VSS), vagal sinirin kulak konkası ve/veya tragus üzerinden yüzeyel elektrotlar yardımıyla uyarılmasıdır. İnvaziv VSS kadar etkilidir. Unilateral sol, unilateral sağ veya bilateral gerçekleştirilen uyarımların birbirlerine göre üstünlükleri merak konusudur. Bu çalışma 18-65 yaş arasındaki sağlıklı gönüllü katılımcılarda (n=30), unilateral sol, unilateral sağ ve bilateral kulaktan transkutanöz VSS uygulanmasının etkilerini belirlemektedir. Her katılımcı en az 48 saat arayla her bir uygulama grubuna randomize şekilde dahil edilerek otonom sinir sisteminde sempatik ve parasempatik dalların göstergesi olan Nabız, Sistolik Kan Basıncı, Diastolik Kan Basıncı, RMSSD, SDNN, PNN50, LF/HF, LF POWER, HF POWER ve Galvanik Deri Direnci parametreleriyle, her iki el parmaklarından nabız hızı değişkenliğiyle değerlendirilmiştir. Katılımcılara uygulama gruplarına göre Vagustim cihazıyla 10 Hz frekansında, 300 mikrosaniye atım genişliğinde, modülasyon modunda bifazik VSS 20 dakika uygulanmıştır. Her katılımcı her uygulama grubuna dahil edildiğinden gruplar arasında yaş, boy, kilo, cinsiyet açısından bir farklılık bulunmamaktadır. Grup içi yapılan karşılaştırmalarda; Sol kulak uygulama grubunda Sistolik ve Diastolik Kan basıncı azalırken, RMSSD ve Galvanik Deri Direnci artmıştır (p < 0.05). Sağ kulak uygulama grubunda Sistolik ve Diastolik Kan basıncı azalırken, Galvanik Deri Direnci artmıştır (p < 0.05). Çift kulak uygulama grubunda Nabız ve Diastolik Kan basıncı azalırken, RMSSD, LN, LF ve HF artmıştır (p < 0.05). Gruplar arası yapılan karşılaştırmalarda bilateral VSS uygulaması sağ veya sol kulaktan gerçekleştirilen uygulamalara göre nabız değerini daha fazla düşürürken; RMSSD, LF Power ve HF Power değerlerini daha fazla arttırmıştır (p < 0.05). Gerçekleştirilen uygulama parasempatik sinir sistemi aktivitesini arttırmış olup bilateral uygulama grubu bu artışı daha fazla gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Transcutaneous auricular vagus nerve stimulation (VSS) is the stimulation of the vagal nerve through the ear conca and/or tragus with the help of superficial electrodes. It is as effective as invasive vagal stimulation methods. The superiority of the stimulations made from unilateral left, unilateral right or bilateral ears over each other is a matter of curiosity. This study determines the effects of unilateral left, unilateral right and bilateral auricular transcutaneous vagus nerve stimulation in healthy volunteer participants aged 18-65 years (n=30). Each participant was randomly assigned to each administration group at least 48 hours apart. Pulse, Systolic Blood Pressure, Diastolic Blood Pressure, RMSSD, SDNN, PNN50, LF/HF Rotatio, LF POWER, HF POWER and Galvanic Skin resistance parameters, which are indicators of sympathetic and parasympathetic branches in the autonomic nervous system, were evaluated. According to the application groups, biphasic vagus nerve stimulation was applied to the participants for 20 minutes with a Vagustim device in modulation mode at a frequency of 10 Hz and a pulse width of 300 microseconds. Since each participant is included in each application group, there is no difference between the groups in terms of age, height, weight and gender. In group comparisons; In the left ear application group, systolic and diastolic blood pressure decreased, while RMSSD and Galvanic Skin Resistance increased (p < 0.05). While Systolic and Diastolic Blood pressure decreased in the right ear treatment group, Galvanic Skin Resistance increased (p < 0.05). While Pulse and Diastolic Blood pressure decreased in the bilateral double ear application group, RMSSD, LN, LF and HF increased (p < 0.05). In the comparisons between the groups, the bilateral VSS application decreased the heart rate more than the applications performed in the right or left ear; RMSSD value increased LF Power value and HF Power value more (p < 0.05). The application increased the parasympathetic nervous system activity and the bilateral application group realized this increase more.