Tûrân Mîrhâdî'nin hayatı, eserleri ve 'Mâder ve Hâtırât' isimli eserinin ilk üç bölümünde bağlaç kullanımı
Tûran Mîrhâdî's life, works and the use of connections in the first three sections of the work titled 'Mader ve Hâtirât'
- Tez No: 783432
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İran çocuk edebiyatı, Tûrân Mîrhâdî, Mâder ve Hâtırât, Iranian children's literature, Tûrân Mîrhâdî, Mâder ve Hâtırât
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, modern İran çocuk edebiyatının önemli isimlerinden Tûrân Mîrhâdî'nin Mâder ve Hâtırat isimli eserinin ilk üç bölümünün bağlaç kullanımı açısından incelenmiştir. Çalışma giriş kısmından sonra üç ana bölüme ayrılmış olup girişte İran'da çocuk edebiyatı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Tûrân Mîrhâdî'nin hayatı, çocuk edebiyatına ve çocuk eğitimine verdiği önem, eserleri ve eserlerinin konuları kısaca ele alınmıştır. İkinci bölümde, Tûrân Mîrhâdî'nin Mâder ve Hâtırât isimli eserinin ilk üç bölümünün tercümesine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise kısmen bağlaçlar hakkında bilgi verilmiş olup Tûrân Mîrhâdî'nin Mâder ve Hâtırât isimli eserinin ilk üç bölümünün bağlaç kullanımı açısından incelenmesine yer verilmiştir. Çalışmanın hedefi, modern İran çocuk edebiyatının annesi olarak bilinen Tûrân Mîrhâdî'nin Mâder ve Hâtırât adlı eserinin ilk üç bölümünün bağlaç kullanımı açısından incelenerek tercümesiyle birlikte akademik ortama aktarmaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the first three chapters of Tûrân Mîrhâdî's Mâder ve Hâtırât, one of the important names of modern Iranian children's literature, were examined in terms of conjunctions. The study is divided into two main parts after the introduction, in and the introduction, the life of Tûrân Mîrhâdî, the importance he gives to children's literature and children's education, his works and the subjets of his works are briefly discussed. In the first part, information aboutconjuctions is given partially, andthe first three chapters of Tûrân Mîrhâdî's Mâder ve Hâtırât are examined in terms of conjunctions. In the second part, the translation of the first three chapters of Tûrân Mîrhâdî's Mâder ve Hâtırât is given. The aim of the study is to analyze the first theree chapters of Mâder ve Hâtırât by Tûrân Mîrhâdî, who is know as the mother of modern Iranian children's literature, in terms of conjunctions and transfer them to the academic enviroment with their translation.