Poli (O-anisidin)'in kimyasal sentezi, çözünürlüğü ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Chemically, synthesis, solubility and determination of physicochemical properties of poly (O-anisidine)
  1. Tez No: 78345
  2. Yazar: CEMİLE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUREDDİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(o - anisidin), Poli(o - metoksi anilin), Polianilin, Sentez, Çözünürlük, Fraksiyonlandırma, Jel Geçirgenlik Kromatografisi. İntrinsik Viskozite, Mark-Houwink Eşitliği, Poly(o-anisidine), Poly(o-methoxy aniline), Polyaniline, Synthesis, Solubility, Fractionation, Gel Permeation Chromatography, intrinsic Viscosity, Mark-Houwink Equation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
VII ÖZ Poli(o - anisidin), N-metil pirolidon ve dimetil sülfoksit gibi özel çözücülerde çözünebilen yarı iletken bir polimerdir. Poli(o>-anisidin)'in kullanım alanı, polianilin'le aynıdır. Örneğin; şarj olabilen piller, düğme pilli cihazlar, elektronik göstergeli cihazlar ve güneş enerjisiyle çalışan cihazlar (fotoelektrokimyasal özellikleri nedeniyle). Bundan başka; bilgisayarlarda bellek yüklemede ve korozyona karşı korumada (elektrokromik özelliğinden dolayı), düşük yüzey dirençli disketlerin kaplanmasında ve biyoelektrokimyasal cihazların algılayıcılarında da kullanım alanları vardır. Poli(o - anisidin), kimyasal polimerleşme yöntemiyle elde edildi. Polimerin farklı çözücülerdeki çözünürlüğü incelendi. Bu çözünürlük testinden sonra, poli(o - anisidin) için en iyi çözücülerin N - metil pirolidon, dimetil sülfoksit, N,N - dimetil formamid ve piridin olduğu bulundu. Doping edilmemiş polimerlerin, bu çözücülerde doping edilmiş polimerlerden daha iyi çözündüğü bulundu. Standart olarak kullanmak için, monodispers iki fraksiyon araştırıldı. Bu iki fraksiyonun molekül ağırlıkları ve intrinsik viskoziteleri bulundu. Molekül ağırlığı ve intrinsik viskoziteden bulunan verinin kullanılmasıyla, Mark-Houwink Eşitliğindeki“Â7' ve ”a" sabitleri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
VI11 ABSTRACT Poly(o - anisidine) is a semiconductor polymer which is soluble in special solvents such as N-methyl pyrrolidone and dimethyl sulfoxide. The usage fields of poly(o anisidine) is same as polyaniline. For example, rechargeable batteries, button celi devices, devices with display electronic and devices which operated by solar energy (due to photoelectrochemical properties). Furthermore, its fields of usage are in protection of corrosion and memory storage in computers (because of its electrochromic properties), for coating of floppy disk with low surface resistance and as sensor in bioelectrohemical devices. Poly(o - anisidine) was synthesized by chemical polymerization process. The solubility of polymer was examined in different solvents After this solubility test, N - methyl pyrrolidone, dimethyl sulfoxide, N,N-dinıethyl formamide and pyridine were found the best solvents for poly(o anisidine). The undoped polymers were soluble than the doped polymers in these solvents. Two fractions of monodisperse were investigated to use as a standard. The molecular weights and intrinsic viscosities of these two fractions were determined. The“X”and“a”constants of Mark-Houwink Equation were calculated by using of the data obtained from molecular weights and intrinsic viscosities.