الأجْــوِبةُ الجَــليَّـة عن الأسئلةِ الخفيَّـة في تَفْسير الآياتِ القرآنيةِ للشَّـيخ علي المصري سورتي آل عمران والنساء (دراسة وتحقيق)
Şeyh Ali Masri (Ö. 1127 H.)'nin tefsirinde Ali İmran ve Nisa Surelerinin ayetlerindeki gizli soruların açık cevaplarına dair bir araştırma ve inceleme
- Tez No: 785025
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mısırlı, Tefsir, Al-i İmran, Sorular, Cevaplar, Egyptian, Tafsir, Al-i Imran, Questions, Answers
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
(Kuran Kerim tefsir ayetlerinde gizli soruların açık cevapları, Şeyh Ali el-Mısrî'nin "Âl-i İmran ve Nisa Sureleri, (çalıştırma ve araştırma) Başlıklı bu araştırmada, İmam Ali İbni Muhammed El-Masri' tanıtılmış, tefsirinin öne çıkan özelliklerinden bahsedilmiştir. Yazar bu çalışmasında, tefsir, nahiv, sarf, belagat, kolay ve anlaşılır bir üslupla okuma konularını bir arada bahsetmiş ayrıca kısaltma ve özet verme ile soru cevap yolunu seçmiştir. Çalışma iki kısımdan oluşmaktadır; İlk kısımda İmam Ali El-Masri'nin hayatı, şahsiyeti, eğitimi ve yaşadığı dönem ele alınmış, yazma eserden bahsedilmiş ve yazara ait olup olmadığı konusu ele alınmıştır. Yazarın izlemiş olduğu metottan bahsedilmiş, tahkik esnasında itimat edilen nüshalar izah edilmiştir. İkinci kısım ise, Al-i İmran suresi tefsirinin başından Nisa suresi tefsirinin sonuna kadar tahkik edilmiş çalışmadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This letter, entitled“ Al-Ajwiba Al-Jalia an Al-Ase'la Al-Khafia fi Tafseer Al-Ayat Al-Qurania by Sheikh Ali Al-Masry, Surat Al-Imran and Al-Nisa, (study and achievement).”This study mentioned the most important features of his interpretation: how the author combined interpretation, grammar, morphology, rhetoric, and readings in an easy and clear manner; how the author used the method of brevity and abbreviation; and the question and answer. The letter came in two parts: the first part is to introduce the Egyptian sheikh, his personal and scholarly life, and the era in which he lived. It also introduced the manuscript and the validity of its attribution to its author. It showed the author's method in it, and described the versions that relied on in the investigation. The second section of the letter included the verified text from the beginning of the interpretation of Surat Al-Imran until the end of the interpretation of Surat Al-Nisa.