Balkanlardan Anadolu'ya sürgün ve zorunlu göçler (1876-1912)
Exile and forced migrations from the Balkans to Anatolia (1876/1912)
- Tez No: 783572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TANER KERİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sürgün, kürek, kalebent, nefy, teb'id
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sürgün cezası tarih boyunca, en ilkel kabilelerden en uygar medeniyetlere kadar birçok toplum tarafından kullanılagelmiştir. Osmanlı Devleti de kuruluş yıllarından itibaren, farklı dönemlerinde farklı anlayışlar çerçevesinde bu yöntemi hukuki yapısına dahil etmiştir. Hem toplu sürgünlerde bir iskân politikası olarak hem de bireysel suçları cezalandırmak adına sürgün yöntemine başvurmuştur. Kuruluş yıllarında padişah fermanlarında yer alan sürgün uygulaması, Tanzimat dönemi batılılaşma hareketleri neticesinde ilan edilen Batı tarzı modern ceza kanunların da kendisine yer bulabilmiştir. Sürgün cezası, 1876 yılında ilan edilen Osmanlı'nın ilk anayasası Kanun-ı Esasi'nin de 113. Maddesinde yer alarak anayasal bir ceza haline gelmiştir. 1908'deki II. Meşrutiyet ilanı ile birlikte Meclis-i Mebusan çalışmalarında da sürekli gündemde olan sürgün cezası, II. Abdülhamit ve İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından Balkanlar'da birçok suçun cezalandırılmasında kullanılmıştır. Bu araştırma, sürgün cezasının tarihsel süreci ve hukuki yapısını incelendikten sonra, 1876 ile 1912 yılları arasında Balkanlar'dan Osmanlı'nın diğer vilayetlerine gerçekleştirilen sürgün uygulamalarına yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
Exile punishment has been used by many societies throughout history, from most primitive tribes to the most civilized civilizations. Since the foundation years of the Ottoman Empire, it has included this method in its legal structure in accordance with the framework of different understanding in different eras. Also applied the exile method both as settlement policy in mass exiles and punishment for individual crimes. The exile practice, which was included in the sultan's edicts during the foundation years, could also find a place for itself in the Western-style modern penal laws announced as a result of the westernization movements of the Tanzimat period. The punishment of exile became a constitutional penalty by being included in article 113 of the first Ottoman constitution, Kanun-i Esasi, which was declared in 1876. In 1908, along with the declaration of the Constitutional Monarchy, the exile punishment which was constantly on the agenda in the works of the Parliament, ıt was used by II. Abdulhamit and Committee of Union and Progress to punish crimes in Balkans. This research, examining the historical process and legal structure of the exile punishment, between 1876 and 1912, included the exile practices from the Balkans to other provinces of the Ottoman Empire.