1-(Allil)-3-(4-klorobenzil)Benzimidazolyum Ligandı ve Bu Ligandın Ag(I) Kompleksinin Sentezi, Karakterizasyonu ve Antiproliferatif Aktivitelerinin Araştırılması
Synthesis, characterization and investigation of the antiproliferative activities of 1-(Allyl)-3-(4-chlorobenzyl) benzimidazolium ligand and its ag (I) complex
  1. Tez No: 783611
  2. Yazar: NEVİM ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ŞAHİN BÖLÜKBAŞI, DOÇ. DR. NESLİHAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: N-Heterosiklik karben, Gümüş, Antiproliferatif aktivite, Kanser, N-Heterocyclic carbene, Silver, Antiproliferative activity, Cancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada 1-Alil-3-(4-klorobenzil)benzimidazolyum klorür (1) ligandı ve bu ligandın gümüş(I) kompleksi, kloro[1-alil-3-(4-klorobenzil)benzimidazol-2-iliden]gümüş(I) (2), sentezlenrek bileşiklerin yapıları 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, LC-MS spektroskopi analizleri ile karakterize edildi. Ligand (1) ve kompleksin (2) antiproliferatif aktivitesi, MCF-7, MDA-MB-231 meme, HT-29 kolon, PC-3 prostat, U-87 glioblastoma ve Ishikawa endometrial kanser hücrelerini içeren altı farklı insan kanser hücresi üzerinde 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyon sürelerinde MTT ölçümü ile çalışıldı. Ligand (1) ve kompleksin (2) sağlıklı ve kanser hücreleri arasındaki seçici özelliği, L-929 sağlıklı fare fibroblast hücreleri üzerinde araştırıldı. Antiproliferatif aktivite çalışması sonuçları ligandın (1), gümüş(I) kompleksinden (2) daha düşük antiproliferatif aktiviteye sahip olduğunu gösterdi. Ligand (1), U-87 glioblastoma hücrelerinde 72 saat inkübasyon süresinde 13,2 ± 0,03 μM IC50 değeri ile en yüksek antiproliferatif aktivite gösterdi. Kompleksin (2) antiproliferatif aktivitesinin, MDA-MB-231 meme kanseri hücreleri dışındaki diğer kanser hücrelerinde doz ve inkübasyon süresine bağlı olarak arttığı belirlendi. Kompleks (2), en yüksek antiproliferatif aktiviteyi IC50 değerleri 2,86 ± 0,04 µM ile 6,36 ± 0,01 µM arasında değişen U-87 glioblastoma ve Ishikawa endometrial kanser hücreleri üzerinde gösterdi. Kompleks (2) ayrıca, 1,46 ile 2,83 arasında değişen seçicilik indeksi değerleriyle, U-87 glioblastoma ve Ishikawa endometriyal kanser hücrelerinde önemli seçicilik gösterdi.
Özet (Çeviri)
In the present study 1-Allyl-3-(4-chlorobenzyl)benzimidazolium chloride (1) ligand and the silver complex of this ligand, chloro[1-allyl-3-(4-chlorobenzyl)benzimidazole-2-ylidene]silver(I) (2), were synthesized and characterised by 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, LC-MS spectroscopy analyses. The antiproliferative activity of the ligand (1) and complex (2) was studied on six differnet human cancer cells including, MCF-7, MDA-MB-231 breast, HT-29 colon, PC-3 prostate, U-87 glioblastoma and Ishikawa endometrial cancer cells at 24, 48 and 72 hours incubation times by MTT assay. The selective property of ligand (1) and complex (2) between healthy and cancer cells was investigated on L-929 healthy mouse fibroblast cells. The antiproliferative activity study results indicated that ligand (1) showed lower antiproliferative activity than its silver(I) complex (2). Ligand (1) showed the highest antiproliferative activity on U-87 glioblastoma cells with IC50 value for the 72- hour incubation time as 13.2 ± 0.03 μM. It was determined that the antiproliferative activity of complex (2) increased with dose and incubation times dependently, except MDA-MB-231 breast cancer cells. Complex (2) showed the highest antiproliferative activity against U-87 glioblastoma and Ishikawa endometrial cancer cells with IC50s ranged between 2.86 ± 0.04 µM – 6.36 ± 0.01 µM. Complex (2) also showed significant selectivity against U-87 glioblastoma and Ishikawa endometrial cancer cells which selectivity index values ranged from 1.46 to 2.83.