Sağlığın korunma düzeylerine göre senaryo okuryazarlığı ölçeğinin geliştirilmesi: Bloom taksonomisi örneklemesi
Development of screen literacy scale according to health protection levels: Sample of bloom taxonomy
- Tez No: 783632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE GÜLİZAR YILDIRIM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: güvenirlik ve geçerlik, ölçek, senaryo okuryazarlığı, reliability and validity, scale, screenplay literacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş-Amaç: Araştırmanın amacı, senaryo okuryazarlığın değerlendirilmesinde geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı geliştirilmesidir. Gereç-Yöntem: Bu metodolojik araştırmaya 433 öğrenci basit rastgele yöntemi ile (112 erkek, 321 kadın) 21.38±1.28 yaş (dağılım, 19-28 yıl) idi. Veriler kapsam geçerlik indeksi, Cronbach alfa, test-retest, madde korelasyonu, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi uygulandı. Ölçek üçlü (0-2 puan) ve beşli(0-4 puan) Likert tipte yanıtlanmaktadır. Bulgular:“Bloom Taksonomisine Dayandırılmış Senaryo Okuryazarlık Ölçeği ”kapsam geçerliliğini değerlendirmek amacıyla uzman görüşüne sunuldu. Taslak ölçeğin Kapsam Geçerlik İndeksi .86 olarak belirlendi. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda yapı dışına çıkartılan madde olmadı, 8 madde ve tek alt boyuttan oluşan bir taslak ölçek yapısı elde edildi. Toplam madde korelasyonlarının .348-.705 arasında değerler aldığını görüldü.Ölçeğin Cronbach alfa katsayısı tüm boyutlarının toplam puanı bireysel değerlendirme aşamasında 713-899 arasında,rehberli çözümleme aşamasında .702- .786 arasında .958 idi. Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) indeksinin .810 ve Bartlett testi değerinin x2=545.330 p=.000 olarak hesaplanması çalışmanın örneklem büyüklüğünün yeterli olduğunu ve faktör analizi için uygun olduğunu gösterdi. Sonuç: Ölçeğin Türkiye için tek faktörlü yapıda 8 madde'den oluşan geçerli ve güvenilirdir. Ölçek, Lisans hemşirelik öğrencilerinde senaryo okuryazarlığını değerlendirmede sağlık profesyonelleri tarafından kullanılabilecek kapsamlı bir araçtır.
Özet (Çeviri)
Indtroduction-Aim: The aim of the research is to develop a valid and reliable measurement tool for the evaluation of scenario literacy. Materials and Methods: In this methodological study, 433 students were 21.38±1.28 years old (range, 19-28 years) by simple random method (112 males, 321 females). Content validity index, Cronbach's alpha, test-retest, item correlation, exploratory and confirmatory factor analysis were applied to the data. The scale is answered in three (0-2 points) and five-point(0-4 points) Likert types. Results: 'Script Literacy Scale Based on Bloom's Taxonomy' was presented to expert opinion in order to evaluate its content validity. The Content Validity Index of the draft scale was determined as .86. As a result of the explanatory factor analysis, no items were excluded from the structure, and a draft scale structure consisting of 8 items and a single sub-dimension was obtained. It was observed that the total item correlations ranged from .348 to .705 The total score of the Cronbach's alpha coefficient of all dimensions of the scale was between 713-899 in the individual assessment stage and .958 between .702-.786 in the guided analysis stage. Calculation of Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) index as .810 and Bartlett test value as x2=545.330 p=.000 was sufficient sample of the study. Conclusion: The scale is valid and reliable for Turkey, consisting of 8 items in a single factor structure. The scale is a comprehensive tool that can be used by health professionals to evaluate scenario literacy in undergraduate nursing students.